Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2009 13:24 - За истината в историята
Автор: kabuli Категория: Лични дневници   
Прочетен: 628 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 24.12.2009 13:29


Всяка национална история е изпълнена с такъв героизъм и патетика, които обаче могат да впечатлят само децата в началното училище. В по-горните класове преподавателите по история трябва по-внимателно да боравят с измислените и наложили се исторически митове. Не заради друго, а поради простия факт, че от десетилетия светът живее в информационна предостатъчност и всяка измислица се изправя пред другарския съд на познанието.
Историята ни е пълна с героични подвизи на личности и групи в борбата за отстояване на независимостта на държавата. Добре, обаче защо също така не се изучават подробно и детайлно причините, довели до завладяването на България от Византийската империя? Кои са виновниците за краха на държавността; за слабостите в държавното управление и прочие детайли от този род, довели до падането на страната ни под турско робство? И робство ли е било владичеството на Османската империя? Ако е било толкова страшно и непоносимо, защо е трябвало с години да се търпи, за да се дочака този исторически момент, когато свободата ни ще бъде подарена от друга държава и други народи. На този свят всичко може да се купи - даже и разходка в космоса - но не и свободата, защото купената Свобода е и си остава мнима свобода.
Аз си мисля, че ни е било хубаво на всички - и на бедни, и на богати. На бедните, защото няма какво да губят повече, че да се правят на пехливани на тепиха на историята; на богатите, защото богатството може и да се придобива с честност (в редки случаи), но не може да се поддържа само с честност в една среда, пълна с безчестие. Е за какво да рипат чорбаджиите, които са си пиели кафето с властта - която и да е била тя. Досущ като днес - днешните хайдутбогаташи си пият кафето с тези, които трябва да ги гонят за безчестие и поквара.
Та за истината в историята ми е думата. И без това в откаченото ни ежедневие лъжата е безкрайна.



Гласувай:
2



1. kabuli - Съгласен
24.12.2009 14:33
Напълно съм съгласен с теб и когато се спомене името на Калоян, да се спомене и името на убиецът му ; на Дякона, да се спомене и името на предателят му; на Ботев, да се спомене и името на онзи негов четник, който с "турски" куршум го е прострелял право в челото в непрогледната нощ. Име на герой - име на предател, независимо дали са живи или мъртви, за да се разбере по-стойностно самото деяние. А това, за проклятието, е добра идея. Докато не споменаваме ясно и точно проклетоносителите няма да можем да се освободим от проклятието на времето, което се превръща в история на проклятието.
цитирай
2. mileidi46 - :)))
24.12.2009 16:02
Ponqkoga iz bloga se sre6tat i normalno misle6ti xora...i razbiram,4e naistina nadejdata umira posledna..:))
Uspex vav vsi4ko!
цитирай
3. kabuli - Благодаря ви!
24.12.2009 19:21
Преди години, на среща в Чехия, аз казах в прав текст, че съм склонен да оправдая убиеца в оперелени случаи, но никога крадеца и лъжеца. Погледите излъчваха учудване и неразбиране. До като убийството може да бъде неволно, по непредпазливост или по необходимост, то лъжата и кражбата са винаги предварително обмислени и целенасочени. Също като лъжите в историята.
Това, за организация, е интересно предложение, което може да го обмисли и юрист, който е вещ в тази материя. "Истината в историята и история на истината"
Благодаря на Милейди 46 и на всички, които са проявявали интерес към моя блог. Желая здраве и късмет на всички читатели и нека Бог да ни дари с търпението на мъдростта и силата на младостта, за да можем да превъзмогнем заедно глупостта.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kabuli
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2279527
Постинги: 2858
Коментари: 1765
Гласове: 2158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930