Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2014 17:31 - Сянката; Два подхода
Автор: kabuli Категория: Лични дневници   
Прочетен: 209 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.08.2014 17:42


Сянката

Бащата казал на сина си:
     - Седни до мен, защото искам да си поговорим. Гледам, че от известно време не си спокоен. Нещо те мъчи и изглеждаш нервен и превъзбуден. Не си внимателен, а погледът ти е някак си блуждаещ. Няма да те питам какво и кое те тревожи, ако сам не искаш да ми кажеш. Но знай сине, че има неща, които изглеждат толкова близко до нас, а са невероятно далеч; толкова лесно изпълними, а никога не могат да бъдат постигнати. Не изразходвай сили, разум и енергия за такива проблеми, защото се превръщат в наше наказание. Стреми се към такива постижения, които няма да изцедят физическите ти сили и няма да навредят на разума ти.
     Синът гледал баща си и нищо не казвал.
     Бащата го хванал за ръката и го извел навън.
     - Ето, гледай, най-близко и вечно до нас са нашите сенки, но ние никога не можем нито да ги хванем, нито да ги прегърнем, нито да ги прескочим. Но те са с нас и правят това, което ние правим. Да, обаче нашето правене е реално, а правенето на сенките ни е видима илюзия.

     Сине, изхвърли от главата си илюзиите на сенките - завършил бащата и се прибрал, а синът дълго мислил върху неговите думи.

Два подхода
Учителят с учениците си отишли на строителния обект, където щели да се учат да мажат. Учителят застанал пред тухлената неизмазана стена и започнал да маже.Хвърлял с мистрията разтвор, но той падал.
Спрял се, огледал учениците, които гледали с интерес неговото "мазане". Нищо не казал и продължил. Този път изчистил стената, сменил мистрията, както и начина на самото полагане на разтвора.
И стената била измазана.
- Деца, когато взех да мажа, аз не подготвих стената за започване на мазането. За това разтворът падаше, без да се захване.
След това изчистих стената от неравностите, смених неподходящата мистрия, както и начина на хвърляне на разтвора. И стената се измаза.
Първият път започнах да мажа неподготвен и не се получи. 
Вторият път се подготвих и се получи. 

Тези два подхода - безотговорен и осъзнато отговорен -  са абсолютно важни за всяка една наша работа. Независимо дали ще мажем стени, ще монтираме машини или каквато и да е друга дейност.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kabuli
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2278474
Постинги: 2858
Коментари: 1765
Гласове: 2158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930