Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2012 09:31 - В отговор на Орхан Тахир
Автор: kabuli Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2509 Коментари: 9 Гласове:
1

Последна промяна: 01.11.2013 21:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
И така, стигаме до въпроса произхождат ли циганите от Египет. Вероятен ли е египетския произход на африканските, близкоизточните и европейски цигани? Отговорът ДА има много основания, без да се отрича техния древен произход от Индия.
Възприетите днес години на разселвания на циганите в Близкия Изток и страните от Магреба може да са незнайно кои във времето. Все повече започвам да се съмнявам в различните предположения за изселването (преселението) на предците на днешните европейски цигани от Индия. Цитираните Х - ХІІ век въобще не отговарят на истината, а бройката за първоначалните 1000 отци, тръгнали към Европа (цитирана от професор Калайджиева, на базата на генетични съпоставки) ми напомня на онази смешна приказка за шепата аспарухови конници, основали България.
Индия въобще не е открита за европееца по времето на Великите географски открития. По времето на Колумб европейците преоткриват водния път към Индия, който е известен от десетки столетия по-рано.
В продължение от VІ век пр. Хр. до V в. сл. Хр. (та даже и до Х в.) гърците са в Индия. Те са там два века преди Александър Македонски и са потомци на онези хиляди гърци, зачислени в персийската армия и администрация; заселили са се в плодородните области в района на р. Инд. Те търгували с Индия и създали свои царства след смъртта на Искендер Двуроги (Александър Македонски).
Известни са усилените търговски връзки между Римската империя и Индия още в годините преди Христос. В историческите документи, описващи усилената търговия, се казва, че корабите от пристанище Окели - на Червено море - стигат до бреговете на Малабар - историческа област в Южна Индия - за 40 дни. А времето за превозване на стоки от Индия, до египетска Александрия, е по-малко от три месеца. (Ало, ХХІ век!)
Индийците търгували по цялото крайбрежие на Индийски океан, стигайки до Мадагаскар. Там се установява за постоянно значителен брой индуско население, сред което е все още живо преданието за техния индуски произход. Може да се каже със сигурност, че източния африкански бряг търговски бил завладян от Индия.
Същите усилия за задълбочаване на търговските връзки, които са в основата на всички други, полагала и Римската империя. Според Плиний Индия "поглъщала" всяка година до 50 милиона сестреции. Тези връзки достигнали своя връх при Нерон (13 - 68).
Тамилската литература между І и ІІІ век сл. Хр. споменава за голям брой чужденци , живеещи по индийските пристанища, като между тях са и римляните, погрешно споменавани като гърци (явана).
Наред с търговските връзки Индия поддържала дипломатически такива в продължение на над 600 години. По времето на Октавиан Август (27 г. пр. Хр. - 14 г. сл. Хр.) многобройни индийски държави имали дипломатически представители в Рим. Посланически мисии от Индия са били изпращани по времето на Траян (98 - 117); Адриан (117 - 138); Антоний-Пий (138 - 161); Елгабал (218 - 222); Аврелиан (270 - 275); Константин І (307 - 337); Юлиян Апостат (361 - 363); брахманска делегация при Север (470) в Александрия, та чак до Юстиниян Велики (527 - 565).
Историкът Диом Хризостом (Златоуст) (ок. 40 - ок. 120) съобщава за голяма колония индуси, постоянно живеещи в Александрия в началото на втори век сл. Хр. Индусите така се адаптирали в новата жизнена среда, че намерили за своя културна необходимост да преведат Омир на езиците, които говорят.
В разговор с циганин от Кайро ми се каза, че циганите са в Египет от незапомнени времена. При циганите в Турция съществува спомен за техния хилядолетен престой в Египет.
Защо тези древни представители на Индия, избрали да живеят в града на градовете на древния свят Александрия, да не се приемат в някаква степен като пра-отци на днешните африкански, близкоизточни и европейски цигани?
Орхане, въпреки всичката мерзост, която се излива върху нас, аз мисля, че ние, циганите, ромите, джипситата, манговците и пр. и пр. сме уникални с това, че у нас, в телата ни, живее частица от всеки земен народ, когото сме докоснали. А още повече, че няма европейска монархическа династия без тъй нужната за оцеляването циганско кръвчица.
Бъди жив и здрав!



Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. samvoin - Независимо, дали циганите са от ...
07.07.2012 03:00
Независимо, дали циганите са от Индия или Египет - ние и в двете страни имаме преки родственици и генетичните анализи го доказаха и то заедно с тях при това, сме първите и преки издънки на арийската цивилизация и раса!
Респективно, циганите са наши генетични родственици и макар и далечна наша "клонка" и "братовчеди".
Не е случайно, срещаното коневъдство и други занаяти, които при прабългарите и факта, че най - големите им поселения при всички погроми на Изток и Запад, а също и сушата и мизерията в земите им и това, че са превърнати в роби, са именно най - значителни в историята в България и на Балканите!
Те идват при "свои", както и аспаруховите прабългари идват при свои и ги освобождават!
Техните, ги посрещат радушно!
Защо също и в България, няма нито един масов антицигански погром и прочистване в историята и?
Този въпрос, някой да си го е задал?
цитирай
2. samvoin - А къв е тоя въшлив "феслак&...
07.07.2012 03:02
А къв е тоя въшлив "феслак" - Орхан Тахир, че дава оценки на хората в България от какъв произход са, че и ненавижда и за кво, въобще не знам и не съм го чел.
Линк нещо, към неговия материал?!
Не че нещо, страшно много ме интересува де...
цитирай
3. samvoin - Не съм съгласен в отговора Ви и ст...
07.07.2012 03:03
Не съм съгласен в отговора Ви и статията, само с наличието на понятието "древни гърци".
Такива, просто НЯМА!
Това е чиста пропаганда и то антибългарска, както и понятието "антични македонци", като народ...
Елини древни има и те крадат цялата култура и асимилират нашите родственици и "издънка" - траките...
цитирай
4. kabuli - За
07.07.2012 08:06
роднинските връзки между цигани и българи съм писал в книгата си "Светът и циганите" - СТЕНО, Варна - 2006 г.
Радвам се, че намирам пълен поддръжник на тезата, която съм развил за близките родствени връзки между двата народа.

Когато пишеш нещо, което смяташ, че има някаква стойност, езикът, който употребяваш винаги трябва да бъде коректен. Инак става манджа с грозде!

Прав си, че няма "древни" гърци, както не е имало никога и "пра" българи, но шаблонът при използването на определени термини ни изиграва лоша шега. Пишем ги автоматично.
Влез в Dimitar Atanassov - Kabuli - за статията.
Благодаря ти за отзивите!
цитирай
5. samvoin - Кой автентичен документ или лет...
08.07.2012 01:38
Кой автентичен документ или летопис, дори от византийските времена - говори за "гръцки етнос", а да не говорим държава и култура?
Да не говорим пък за елинските времена.
За "македонски народ", също никой не говори.
За тюркски или още по - малко, за турски - също.
Респективно, политическите - конюктурни и шовинистични тези на нашите съседи и техните бивши покровители - подстрекатели срещу нас, които вече обаче почват да се отказват от тях, постигайки целите си на Балканите и на нашата земя - увисват тотално "във въздуха", откъм документация и фактология.
За бългАРИ обаче, говорят доста древни - небългарски източници, като да кажем китайски летописци - за Хунобългарската империя на Мо Тун, която ги разгромява и владее.
За наше родство с траките, също излезнаха редица изследвания, анализи, документи и в това число археологически открития и ДНК-а сравнения на гена, сходство в традиции и древни вярвания и прочие...
Тези анализи, далеч не могат да потвърдят днес обаче, някакво "пряко родство" на така наречените днес гърци, с елините или траките.
Да, до някъде те са езикови наследници на елините, но културни и генетични - доста "спорни", меко казано...;)
цитирай
6. samvoin - Що се отнася до родството ни с циг...
08.07.2012 01:51
Що се отнася до родството ни с циганите или ромите, то то е напълно очевидно и логично, както вече казах - като място от което произхождаме и идваме, като места през които сме минавали и "срещи" в историята ни, като битова и традиционна близост, занаяти, традиции и прочие.
Разбира се, когато говорим за цигани, нямам в предвид причислените към това понятие от комунистите или някои други режими, не съвсем точно и правилно - калдераши и далари.
Що се отнася до турчеещият се "миллиет", то повечето от тях - сами не се определят като цигани, а като "турци" и за доста от тях, поради комплекси изглежда, че циганин е "обидна дума".
На калдерашите и даларите произхода, можем да спорим дали е като на българските цигани - основателно наречени така (Не само българоезичните, по майчин език - така наречени "къкъри".), както и тяхната генетична принадлежност и антропологични параметри.
Даларите, са по - скоро родственици на гърците днес и са по - скоро отоманизирани гърци - бивши башибозуци, еничари, конекрадци или така наречените у нас "кърджалии".
Респективно, тази група има по - скоро етиопско в гена си и нейното родство с българските роми е грешка.
Те са две съвсем различни общности, като цяло и браковете между тях, са много рядко срещано явление.
Съжителството им в едни селищни системи, махали или гета - също.
Калдерашите пък, са нещо съвсем друго.
При повечето от тях, етиопския ген и антропология са съвсем видими.
Не това обаче е фактор на генетичната криминогенност сред повечето или чуждите расови примеси и компилацията им на гени, а именно родствените - кръвосмесителски бракове, присъщи и на евреите или талмудизираните хазари, по - точно - също наши "далечни роднини" - отродители.
Калдерашите се водят православни християни у нас, но всъщност доста от тях, са прочие фалшиви или истински окултисти и водят в болшинството си антихристки, небогоугоден и еретичен начин на живот, макар и да не са съвсем убедени и отчетливи антихристи, като евреите - ционисти и талмудисти.

цитирай
7. samvoin - За съжаление, да се съди за расова и ...
08.07.2012 01:58
За съжаление, да се съди за расова и генетична принадлежност по пигментация - тъмна, руса, матова, мургава, бяла и прочие, науката малко късно установи, че е крайно грешен подход и несъответстващ на генетичните анализи и факти.
По - близка картина в тази насока, дава повече антропологичния анализ и параметри, костната система и прочие.
Също и мястото на древността и зараждането, на даден генотип, етнос или култура.
От тази позиция навярно, най - вече у нас и на Балканите, калдерашите и даларите са "сближени" с циганите и съдбите им се доближават.
Също и поради общия им номадски живот, но при калдерашите например, ние не можем да видим макар като номади, същите занаяти, традиции или занимания - каквито при ромите или циганите.
Каквито и при българите.
Те са номади, доколкото са скитници, но не и същия вид номади като българските роми или тези дошли у нас далеч преди 1944-а година.
Да не забравяме, че калдераши и далари, са заселени у нас от началото - до средата на 60-е години на миналия век.
Даларите, биват заселени най - вече заради "разкулачването" и тоталния демографски срив в селата, респективно липса на работна ръка и обитатели за ТКЗС.
Макар да не отчитат почти никакъв трудов принос, кооператорите си пълнят джобовете със средства и добавки от по - продуктивни региони, пишейки "лоша реколта".
Масовите им набези и мародерства по места, най - вече където има застаряващо българско население и най - вече на пустеещи така или иначе селски имоти, започват усилено след 1989-а година, заради разпада на ТКЗС, тоталното изчезване на стопанството и подпомагането им предимно с труда на останалите (Тотално гръцка и по - малко турска черта...).
В село Мечка - плевенско, разбира се покровителството и закрилата им с годините, ненаказаността на техни банди имаха и една друга цел и ако видим кой купува имотите там и за колко се продават, ще разберем каква е крайната цел, кои са замесени в схемата и че даларите са само изпълнителите...
цитирай
8. kabuli - роднинските връзки между цигани и ...
06.11.2012 19:20
kabuli написа:
роднинските връзки между цигани и българи съм писал в книгата си "Светът и циганите" - СТЕНО, Варна - 2006 г.
Радвам се, че намирам пълен поддръжник на тезата, която съм развил за близките родствени връзки между двата народа.

Когато пишеш нещо, което смяташ, че има някаква стойност, езикът, който употребяваш винаги трябва да бъде коректен. Инак става манджа с грозде!

Прав си, че няма "древни" гърци, както не е имало никога и "пра" българи, но шаблонът при използването на определени термини ни изиграва лоша шега. Пишем ги автоматично.
Влез в Dimitar Atanassov - Kabuli - за статията.
Благодаря ти за отзивите!

цитирай
9. samvoin - Къде мога да намеря, въпросната ...
07.11.2012 04:43
Къде мога да намеря, въпросната книга?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kabuli
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2278608
Постинги: 2858
Коментари: 1765
Гласове: 2158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930