Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2014 09:33 - Разсъждения
Автор: kabuli Категория: Лични дневници   
Прочетен: 747 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.11.2014 09:56


Днес трябва да разберем, че ако не започнем да градим собствената си историята, някой друг ще го направи вместо нас, заяви министърът на външните работи Даниел Митов  в първия ден на ежегодния Енергиен и икономически форум, организиран от Атлантическия съвет на САЩ, който се провежда на 20-21 ноември в Истанбул.

Ако приемем, че Митов се мъчи да говори с езика на мъдростта, то тези негови думи като че ли са казани на най-точното си място - в сърцето на Османската империя. Улавям многопосочност в тях: казани са в днешно време, изхождайки - може би - от миналото и препратени към бъдещето, като предупредителен надпис за опасност.
Но ми се струва, че в днешните "модерни" времена, когато светът е събран в главичката на карфица,  няма как да градим самостоятелна история, плюс това и собствена. Да, защото ВЕЧЕ времената са други и не го позволяват този лукс на онези народи, които са си загубили историята, поради грешките на политиците си. Защото да си имаш собствена история е невероятен шанс, даден на много малко народи по света.
Ето, Украйна се мъчи да гради сама историята си, но руските историописци не се съгласяват с това и я думкат като маче у дувар. А другарят Путин може и света да подпали, само и само да държи дулото на танка като писалка, с която се мъчи да коригира не само нейната история, но ако трябва и на целия свят. Преди малко повече от 70 години един несбъднал се художник запали чергата на световната история, като се мъчеше да я обърне с хастара навън.
На министъра на външните ни работи трябва да му се напомни, че именно в Истанбул в продължение на почти пет столетия се пишеше една история, която гледана от тогавашен и сегашен Истанбул си е тяхна, а гледана от  следосвобожденска София - си е наша.
Да, защото още от Шишманово време ние, българите, се отказахме да градим сами историята си. Защото докато едни българи градяха дуварите й, други българи я сриваха из основи.
За съжаление и в днешно време не ние си градим историята, а по-скоро пак други ни я диктуват. И поради липса на истински народни герои, съвремието ни е пълно с "геройски",  пътници, наджипкани в трета класа на вагона на Историята, които много искат да ни пишат тази наша съвременна история. Като селския хитрец с каскета, който ни гледаше умно отвсякъде - даже и от тоалетното казанче.
Тоалетно казанче ли? Нямам нищо тоалетно предвид!




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kabuli
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2261280
Постинги: 2858
Коментари: 1765
Гласове: 2158
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031