Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2012 12:06 - За истината на истините от гръцката история
Автор: kabuli Категория: Лични дневници   
Прочетен: 796 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 26.08.2012 12:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Някъде бегло бях споменал, че на гърците не може да се вярва на “честна дума”. Не защото са оставили легенди, митове и сведения, които от сегашно време  едва ли биха могли да се  проверят, като  всички  други писания от този род, а за-щото обичат да послъгват, и то доста много. Най-вече със своята древна история, основана предимно на митове. Но за   разлика от митологията на другите народи, гръцката дейно се вгражда в основата на древната история.  И в съвременната също. В днешна Атина има улицa, носещи името на император Василий Българоубиец, докато в България няма улица на цар Калоян гръкоубиец.
     Литературните текстове, които поразяват със своята многообразност и обширност, могат лесно да ни заблудят. Не знам защо, но на днешния читател му се втълпява мисълта, че гърците едва ли не са живели по някакво разписание, спуснато незнайно от кого и обслужващо само и единствено вечните обитатели на Олимп. Това не е вярно. Въпреки тяхното интен-зивно религиознообредно ежедневие те никога не са питаели голямо уважение към самите легенди и митове. Много добре са осъзнавали, че те са именно само това и нищо повече и защото не са имали неизменима догма, относно митологията. Нека да  си спомним за Пиндар и острата му критика към легендата  за убийството на Пелопс (“І Олимпийска ода”)  за да бъде поднесен за храна на боговете от собствения си баща Тантал. Не е възможно точно този род  измислици да не  сасложили неизменим отпечатък върху религиозната писменост, чак до появата на Библията, която  е настолната книга на милионите християни в днешно време.
     Отвратен от ужасните легенди Пиндар започва често да ги подменя, за да ги направи по-приемливи от морална гледна точка. Така постъпват почти всички, които са владеели силата на перото - съдържанието на митовете получава нова инте-рпретация и звучене в творбите на трагиците; те нагаждат традицията към собствените си морални устои, доразвивайки я посредством фантазията си.
     Да, но този разнобой в измислената реалност и нейното по отделно интерпретиране  породило  чувството за необходи-мост от корекция в явлението. Тогавашния “съюз на гръцките  писатели” решил че трябва да има някакъв ред в цялата та-зи работа, защото така се е разколебавала вярата на елините в тяхната богоизбраност. Трябва съвсем координирано да се работи в полето на митологията, препълнено с утвърдени несъобразности. Така се задоволявали и изискванията на философите и се гъделичкало его-то на пренаситената публика с живописни измислици.
     За да излезем от тесните граници на мисълта, ще кажа, че историците много трудно можели да отделят зърното от пля-вата, т.е. да се тълкуват данни и сведения, оставени ни от Омир и трагиците. Много по-лесно е да се черпят сведения от късните автори, но и при тях често пъти е невъзможно да се отдели истината от фантазията, както и при многобройните византийски хронисти, обслужвали в мнозинството си властта.
     Ето, затова си мисля, че гърците съвсем свободно, даже и тенденциозно, може да са ни оставили недостатъчни и неп-равдиви сведения за съществуването на цигани на тяхна земя. 
                                                           

20 юли 2006, 00:40 часа




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kabuli
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2276113
Постинги: 2858
Коментари: 1765
Гласове: 2158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930