Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2022 23:25 - Историко - политическо късогледство
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 4489 Коментари: 11 Гласове:
20

Последна промяна: 05.09.2022 23:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Историята се пише от победилите политици или по тяхна поръчка, така, че такава комбинация не е неуместна

Канеха ме на банкет по случай юбилей някакъв По принцип не ходя на такива мероприятия, но много настояваха и отидох!
Мислех ,че е по случай 55 годишнината на Института? Въпреки ,че тя е догодина Но знае ли се, нека е предварително, в тази връзка!

Причината се оказа друга-59 години изтичат днес, от потичането на първия Български бензин!!! Пак не е кръгла годишнина, но, както писах по-горе, по- добре предварително, отколкото никога!

Спомних си за величието на Комбината !Преработваше 12 милиона тона нефт, получаваше цялата номенклатура нефтопродукти и за капак, икономисвахме два милиарда долара от цената на вноса!Смятащите бързо, нека пресметнат колко тона домати сме спестили при цена 400 долара тон?
Безкраната колона  от тирове, не с мигранти, от Турция, Гърция, Италия, Сърбия, дори и от Албания, чакаше реда  си за продукция.....

Спомням си в Поморие, какво движение имаше срещу тръбопровода на не знам кой си поток Цял да замърси залива и да навреди  на курорта!

Спомням си ,,че беше събота, когато обявиха победата И срещу мен се появи тържествуваща група, начело с кмета
Нямаше как ,честитих му! Но ,той забеляза, че го правя служебно Защо съм резервиран, попита?
Казах му, че му честитя наистина само личната му победа! Но това е загуба за страната в бъдеще, поне аз така оценям нещата?  И наистина искавм да греша, защото ще е много лошо, ако съм прав!

Е, не се научиха анхиалопоморийци от грешките си? Блатодарение на тях, Бургас днес е заел мястото на Поморие! В края на 19-ти век се взема решение да се строи линия-София- Анхиало! Местните, гърчеещи се протестират?  Пушекът на локомотива ще обгори листата на лозите и ще повлияе на качеството но реколтата! Малко хо- късно филоксерата е ликвидирала лозята изобщо !Никой обаче не е изследвал как влияе върху нея пушекът на локомотивите?! Дали е нямало да ги спаси?
Така ,крайна гара става по-малкият Бургас?

Пак в същото време се взема решение за голям строеж на пристанище -в Анхиало !Същите протестират! Керваните с товари от / за корабите ще увредят лозята! И отново пристанището се строи в Бургас ?
Сега, чудно ли е на някой ,защо по-малкият Бургас е станал главен град

Що се отнася до ж.п. линията ,тя е построено доста по-късно,през тридесетте години и о открита лично от царя! Хиляди тонове товари преминаваха през нея-сол,грозде, вино, въглища, сгур....

Но, дойде демокрацията и я закриха Била неефективна? Неефективен е мозъкът на тези, които са мислели така! Стотици цистерни нарязаха за скрап на коловозите, а по - късно изчезнаха и линиите? Тази изстрадана линия, строена с любов ,изчезна
Връх на простотията

Гледал съм, в Лозана, как през пет минути,пристига или тръгва влак от гарата и! Град, по-малък от Бургас
Ами тази линия можеше и да е туристическа атракция, освен всичко друго!

И най-болезненото-  солниците! Че аз, като дете имам седем работни лета на тях? Болен бях ,като разбрах ,че ще ги унищожават, според мен, а и не само мен, датиращи от две хиляди години !
Невероятна атракция, придаващи неповторима атмосфера на града! Поотложи се унижожението им, докато бях ученик!  Иначе ,не знам как щеше да ми се отрази това, ако беше станало в тези години?
И какво спечели градът от тази загуба? Десетина хиляди апартамента, просмукани от влага от блатото ,в което си построени! Продадени предимно на руснаци, които искат сега да се отърват от тях!

Подобни политически решение са резултат или на късогледство, или на предателство на Българската кауза? От извършителите!
А възможно и комбинация от двете!



Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. shtaparov - Нещата така добре си ги обяснил, че ...
06.09.2022 04:25
Нещата така добре си ги обяснил,че веднага става ясно как Бутгас е задминал Поморие. За ж.п.линията още от дете знаех,че е строена заради солниците и щом рекат да й посегнат,значи са намислили да ликвидират и тях. Сега затова внасяме сол: добре беше да е нашенска,но някоя политическа мафия е решила да взема комисионни от чуждата,понеже е получила добро обучебие по продажничество. Отчаяно се нуждаем от нов Телериг!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Благодаря, приятелю!
06.09.2022 07:52
1. shtaparov - Нещата така добре си ги обяснил, че ...
04:25
Нещата така добре си ги обяснил,че веднага става ясно как Бутгас е задминал Поморие. За ж.п.линията още от дете знаех,че е строена заради солниците и щом рекат да й посегнат,значи са намислили да ликвидират и тях. Сега затова внасяме сол: добре беше да е нашенска,но някоя политическа мафия е решила да взема комисионни от чуждата,понеже е получила добро обучебие по продажничество. Отчаяно се нуждаем от нов Телериг!
цитирай

Изтрий

Припомни ми ,как един приятел отчаяно търсеше черноморска сол за зелето си?Всяка друга го разваляла? Заинтересовах се за причината? не беше трудно да разбера За разлика от промишлената, тази сол съдържа елементи от цялата Менделеева таблица, например магнезиеви соли, придаващи леко червеникавия и цвят!
Накратко, тя е лекарство!
Един приятел, бивше футболно величие, си лекува с морската вода петната, които му се появяват по кожата през зимата И наистина изчезват
Обяснението е просто Солта има неутрално РН- 7 При болестите се променя РН, обикновено пада под седем Затова препоръчват содата като лекарство, да го върне към седем Но същата работа успешно върши и солта и като ке отчете ,че съдържа и жизненоважнит магнезий, тя е един природен, да го наречем витамин!
А ние се лишихме от това богатство?
Анхиало е било най- големият град на Западното Черноморие в Римско време Градът е на проветриво място, здравословно!
Иречек и Тодор Страшимиров са описали Бургас като нездравословно място за живот Хората са с изпити, жълти лица, болни от туберкулоза или малария
Но грешната съвременна политика е изтикала незаслужено Бургас пред Поморие
Да беше само тази грешка, с мед да я намажеш Трудно може да намериш правилно решение
Прав си, трябва ни Телериг, да изчисти продажниците! Тези ,за които проверяващият англичанин през 1990 г. правилно каза ,че Българинът за пари и майка си продава!? За да обобщи така, явно е имал много такива примери!
Липсва ни достойно поведение на себеуважаващ се човек!
Трябва да сме Българофили, преди всякакви други фили! Чудех се, защо не искам и билет да ми подарят, да отида в Англия? генетично е Дядо ми ,преди сто години е можел да стане англичанин, но отказал-как ще остави близки и България?
Трябва да сме Българофилина първо и на следващите 10 места Другите- да уважаваме!
На доброто да отвръщаме с с добро ОА не една фИлия да заменяме с друга Смешно и жалко е И зад новата фИлия прозира ....филИя!?
Трябва да сме патриоти в излишък дори, за да запазим Българското Защото зо 30 години направихме срещу него това, което турците за 500 не успяха Имали са мярка, все пак- докъде!

Всичко най-добро, приятелю!
цитирай
3. nedovolen - Иване, споделеното с болка от теб е ...
06.09.2022 08:22
Иване, споделеното с болка от теб е напълно в унисон с "Покъртителна реч" на Т. Живков - от оня свет, изпълнена от вече покоен голям Българин. Разруха, разруха...
Със загриженост ги уведомявам да престанат, чекаме ги да додат, тука всичко ще си платят, казва.
За солта знам, че приемането на върха на чаена лъжичка /1гр/ след всяко хранене спомага на стомаха да създаде необходимите сокове за добро храносмилане.
:)))
цитирай
4. leonleonovpom2 - Честит празник, Българи!
06.09.2022 08:24
Съединението е може би най - бележитото събитие на съвремието ни!
Защото е изцяло наше дело и защитено от нас! С нечуван героизъм Арлията ни е на турската граница, армията на капитаните, както става известна Но, ударът идва от сърбите За три дни нашата армия преодолява триста километра
Правителството ни отправя зов за помощ Срещу сърбите се бият юнкери и запасни
Никой, с изключение на...Турция, не се озовава Гледат сеир
Няма как да приемем помощ от Турция Справяме се сами и учудваме света с героизма си! Никой не е очаквал наша победа Налага се Австро-Унгария сега вече да се намеси, но да спаси Сърбия Защото ормията ни напредва към Белград
!
Бъдете преди всичко Българофили
Зарежете всякакви други филии, особено пък подмяната на една фИлия с друга! Това е поведение на роб!

Хубав празник!
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
06.09.2022 08:32
nedovolen написа:
Иване, споделеното с болка от теб е напълно в унисон с "Покъртителна реч" на Т. Живков - от оня свет, изпълнена от вече покоен голям Българин. Разруха, разруха...
Със загриженост ги уведомявам да престанат, чекаме ги да додат, тука всичко ще си платят, казва.
:)))


Трябва да се вземем в ръце!
Не може до безкрайност да се повтарят едни и същи грешки! Защото те са за сметка на България, а оттам и на наша сметка се лепват
Ако за окралите я им е безразлично, парите им са на сигурно място навън, на огромното мноцинство не бива да е безразлично!

Хубав празник!

П.П. - да, солта прави РН неутрално-7 и по този начин регулира равновесието в организма
А морската сол, вечене се добива, е еликсир, за сведение на неграмотни и невежи Оправници!
цитирай
6. mt46 - Здравей, Иване!
06.09.2022 11:12
Ами тези поразии са правени все от българи, нали? Аз ги наричам тъпи, ограничени българи, ти ги наричаш предатели... Май ще излезе, че половината българи са предатели, продажници...
цитирай
7. kvg55 - leonleonovpom2,
06.09.2022 11:34
А данъци рафинерията плащаше ли, защото сега не плаща?
Тогава се е изплащала инвестицията, донякъде е било оправдано.
А ликвидирането на солниците е едно от безбройните "демократични" престъпления.
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
06.09.2022 16:41
. mt46 - Здравей, Иване!
11:12
Ами тези поразии са правени все от българи, нали? Аз ги наричам тъпи, ограничени българи, ти ги наричаш предатели... Май ще излезе, че половината българи са предатели, продажници...
цитирай

Изтрий

Може и да е пресилено, но, как да наречеш някой,действащ срещу интересите на държанага си!? Умишлено, целенасочено!?

Да живее България!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
06.09.2022 16:58
7. kvg55 - leonleonovpom2,
11:34
А данъци рафинерията плащаше ли, защото сега не плаща?
Тогава се е изплащала инвестицията, донякъде е било оправдано.
А ликвидирането на солниците е едно от безбройните "демократични" престъпления.
цитирай

Изтрий

Плащаше разбира се!
Във ведомостта към заплатата ни имаше едно ДОО-30% На 12 хиляди души личен състав ,това означаваше, че 3600средни техни заплати постъпваха в хазната всеки месец
Нефтокомобинатът даваше голям процент от националния ни доход! !2 милиона тона нефт се преработваха Правих сметка вчера Един такер от 30 хиляди тона, всеки ден! При бедствия, при аварии, за всякакви дупки в Бюджета, нефтокомбинатът беше първият, който се озоваваше
Сега, не пазполагам с данни, но съотношението хора-тонаж на преработван нефт е същото-Около две хиляди души персонал и два милиона тона преработван нефт!
Но го няма затвореният цикъл на пълна преработка та нефта! Иначе, правят подаръци на общината Подариха сградата на нефтокомбината,в центъра на града , на общината, направи и се основен ремонт!
Но ,честно казано не съм в течение, какво плащат или не Лошото е, което запомних, полицейщината в работата-все едно , че си в концлагер, проверяват те на вход и изход, за дребно нарушение рискуваш уволнение!
Съчетано това с неочаквана човечност и грижа за тебе, когато си в беда!

Да живее България!
цитирай
10. shtaparov - Поздрав Иване!
07.09.2022 15:15
Прав си,че нашата морска вода е лечебна- знам и други подобни примери а за Бургас си спомням,че там не са резки случаите с масирани инвазии на комари,които в миналото са пренасяли много болести,а както се предполага и сега! Англичаните пък ги смятам за твърде крайни- не са прави да говорят така за нас,понеже ние не сме с нищо по-продажни от техните любимци гърци, сърби и власи,да не говорим за римляни и китайци та даже и руснаци!
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!!
07.09.2022 17:52
10. shtaparov - Поздрав Иване!
15:15
Прав си,че нашата морска вода е лечебна- знам и други подобни примери а за Бургас си спомням,че там не са резки случаите с масирани инвазии на комари,които в миналото са пренасяли много болести,а както се предполага и сега! Англичаните пък ги смятам за твърде крайни- не са прави да говорят така за нас,понеже ние не сме с нищо по-продажни от техните любимци гърци, сърби и власи,да не говорим за римляни и китайци та даже и руснаци!
цитирай

Изтрий

Аз също се възмутих тогава Интересното е, че той контактуваше,преди изборите 1990, предимно с хора от току що създаденага опозиция И на нейна база е направил изводаси-поне над 50?
Което показва, какви хора са се вредили още тогава в нея
Да, няма да са като майка ми, истинската опозиционерка, която чинно си гласува и направи всичко възможно един ,осазал се после недостоен, да стане депутат Както и аз ,подведен, направих същото Станах причина Дертлиев да му отиде на крака и да му обърне избора В негова полза!
Но, стара истина е, политикът и малкото прасенци си приличат в едно-не се знае каква свиня ще излезе от тях Говоря общо
Шо се отнася до солта, все пак съм работил за фармацията, наистина смятам морската сол, нерафинираната и морската вода-чистата за лекарство- природно Е, трябва да чиста, да няма в близост отпадъчни води
Една глътка, сутрин на гладно ,ще има ефект на силно ,пречистващо лекарство, регулиращо РН в организма Защого в тази вода има всякакви микроелементи от тези, които се продават в аптеката ,но са си чиста синтетика! А това е натурално
А, ако знаят водораслите какво съдържан-алгите, те ще изместят свинското на трапезата! Може и под форма на пържоли да бъдат!
Един приятел, искаше да види майка ми и заедно отидохме в пОМОРИЕ зАКЛЕТ ПУШАЧ, ВИЖДАХ ГО КАК ДИША С ПЪЛНИ ГЪРДИ аПРИЛ МЕСЕЦ БЕШЕ пОПИТАХ ГО ,КАК СЕ ЧУВСТВА,ВЪРВЯХМЕ ГПО ГЛАВНАТА Каза , че като новороден Не е подозирал, че в Поморие е такъв въздухът?
Да ,римляните не са били глупави...

Хубава вечер, приятелю!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9140021
Постинги: 1349
Коментари: 29652
Гласове: 102604
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031