Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2014 11:18 - Ами сега?
Автор: kabuli Категория: Лични дневници   
Прочетен: 344 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 29.07.2014 11:57


ПО ВЪПРОСА ЗА РОМСКИЯ И БЪЛГАРСКИ ЕЗИЦИ 
    В последно време интелектуалният потенциал на "експертите" по въпросите и проблемите на и със циганите отново е във възход. Той е като вулкан, който се възбужда и събужда в определено и отредено от вулканолозите време, за да изхвърли в пространството кубици от простотия и неграмотност.
   Преди няколко дни четох как една чистокръвна арийка, с неизяснен етнически произход, задава въпрос, който е в състояние да счупи глупостомера на интелигентността. Та тази ч.е.* запита дали ромите имали език и писменост, изхождайки от вечната гордост, че е далечна племенница на Кирил и брат му Методи.
    Умниците от този род нека да не забравят, а и да знаят, че в Европа народите нямат свои писмености, пишейки на така наречената "латиница". Разбира се, че трябва да изключим евреите и арменците и всички други представители, които употребяват свои писмености, като араби, индуси и прочие.
   Преди години имах възможността да прочета текст на цигански (романес), написан на латиница, който е близо на 600 години. И го разбрах, защото езика на циганите е един и същ от столетия. Е, диалектното разнообразие е огромно и наподобява това, на индианските племена, но тук става въпрос за изконни думи, които са запазили своето значение и произношение през вековете.
   Сега едно домашно на тези, които от години пишат на латиница, а се бият в гърдите, че са роднини на Кирил и брат му Методи.
    Този текст е на български, който трябва да бъде преведен на български, за да му се разбере съдържанието:

 "Настанаха смутни времена в управлението на държавата. Ама това, че брашното отдавна свърши и много хора увисват на брвното, няма да попречи на брака между ГЕРБ и ДПС - за голяма жал народна. Те и сега не могат да деситят нищо у поясоците си, ама има лесно - да си турят един дохтор под главата и един дохтор над главата и да заспят непробуден сън и да се наручат с тоукутено брашно.
Това е така, щото първите ни люде не търпят наказание, за да се радва народа на един голям избритак.
Дай Боже сили на този народ, че да прекъсне тази тежка работа, що му е на шията от много лета! Амин!

Беше лето 25 от началото на простотиите".
 

 
Този пример го давам, за да се разбере колко голямо преобразяване претърпял езика, и то до такава степен, че да стане неразбираем за днешните така наречени българи, които се гордеят с Покровителите на Европа Светите братя Кирил и Методий, но най-обичат да си пишат на 6l28oкави23а.
   А този, който се счита за българин не се срамува да пиши и говори правилно на своя език - освен ако служебните му задължения не го изискват.
   Това преди столетия го е казал онзи, с пачето перо, дето е писал златни страници за славната българска история, а не като днешните, които със златни пера (компютри и лаптопи) заливат пространството с пачи глупости.

____
* - ч. е. - човешка единиц
а



Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kabuli
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2272260
Постинги: 2858
Коментари: 1765
Гласове: 2158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930