Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2014 17:51 - РАЗМИСЛИ ЗА ЦИГАНИТЕ
Автор: kabuli Категория: Лични дневници   
Прочетен: 487 Коментари: 0 Гласове:
0



 

а Философа Огнян Исаев)

1 - Най-общо казано, религията не се възприема като структуроопределящ елемент от живота на циганите, въпреки усилията на нейните десетки разклонения и църкви да ги приобщят към себе си, за да ги "подготвят" за отвъдния живот. Това не може да стане, защото още от самото си раждане те живеят в една среда, която е в невидимо и неусещащо се за външния човек съгласие с порядките на деня, т.е. доброто при тях е винаги с две крачки по-напред от злото.

2 - Циганите са лоши ученици и не могат да си обяснят Теорията на култа към растителността и плодородието, развита от Вилхелм Манхарт, но формулирана още през 17-ти век. Не могат, защото те от най-ранна възраст живеят в среда, която се прекланя пред формата на Готовия продукт на растителността и плодородието.

3 - Ежедневието на циганите може в детайли да бъде разгледано чрез методите на Сравнителния фолклор. От там може да се направят изводи за степента на приобщаването им към заобикалящата ги материална, човешка и природна среда и за взаимното влияние между тях.

4 - Дали не сме белязани с онзи дамгосващ печат на различие още от библейско време? Библията вижда нашето начало от поколението на Каин, който убил брат си Авел и бил белязан с печат. Няма да се впускам в обяснение за значението на този печат, само ще кажа, че Каин на арабски значи "ковач".

5 - В голямата си част общественото ни държание успява да затвърди фалшиво внушеното у хората чувство за нашата непоправимост, както социална, тъй и човешка, която изглежда гигантска по своите размери, а положените усилия за преодоляването й - жалки.

6 - Онова нещо, което обединява циганите по света, не е просто техния общ произход и общи кръвни маркери; не са и занаятите, практикувани от тях още от древни времена.
Онова нещо, което обединява циганите по света е невъзможността те да застинат неподвижни във времето и да потънат в блатото на застоя - не като духовно, а като физическо състояние. Те са родени хедонисти, а хедонистичните им възгледи за живота не са се променили през вековете, въпреки усилията на политиката за приобщаването (интегриране) им към сегашните модерни схващания на европееца за съвременност. Циганите не се поддават на този вид интеграция, в която просторът е сврян между панелните блокове, а пътят е заменен с високоскоростни магистрали, които ежедневно се хранят с плътта и душите на погиналите по тях, обладани от злия дух на фригидното съвремие.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kabuli
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2261240
Постинги: 2858
Коментари: 1765
Гласове: 2158
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031