Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2014 13:03 - Ега си държавата, ега си президентите!
Автор: kabuli Категория: Лични дневници   
Прочетен: 630 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 18.03.2014 21:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  БЛИЦ.БГ 16 МАРТ 2014 Бившият гард от НСО Николай Марков: Охраната на политик от НСО струва от 5000 до 50 000 лв. дневно! Босовете на СИК и ВИС имаха наши гардове! Николай Марков е роден през 1970 г. Завършва военното училище във Велико Търново, а след това и право във Великотърновския университет. Започва работа в Националната служба за охрана /НСО/ през 1993 г. Уволнен е от нея през 2007 г. с предявени обвинения за неизпълнение на задача - да направи… 50 лицеви опори и за обида на началник! По време на делата срещу него той разкрива, че държавните охранители шпионират по нареждане на ръководството наши и чужди политици, но това не е разследвано. Скандалният бивш офицер от НСО е обвиняван в какво ли не, но той е убеден, че истината за тази служба в крайна сметка ще излезе наяве и името му ще бъде изчистено.
Марков прави ексклузивен коментар специално за “ШОУ” след поредното сдаване на поста шеф на НСО по “лични причини”.


- Поредният шеф на НСО - ген. Тодор Коджейков - напусна поста си, като декларира “лични причини”. Как ще коментираш?
- Напускането по “лични причини” е една традиция, която се наложи от година и половина. Тази традиция е порочна и не трябва да съществува, защото хора, които са на такива ключови длъжности, трябва да бъдат освобождавани само след логични обяснения пред обществото, защото демократичната система изисква това! Поста началник кабинет на президента „по лични причини заради бизнеспроект” напусна Цветлин Йовчев!Можем да направим извод какъв му е бил бизнеспроектът и дали става въпрос за това!... По “лични причини” напусна предишното ръководство на НСО – ген. Димитър Димитров и Стоян Томчев. Бившият шеф на НСО, според Търговския регистър, е шеф на голям холдинг в Етрополе, собственик на братовчед му Емил Димитров - ексдепутат от ГЕРБ. Видимо, че “личните причини” тук са свързани с възможност за опериране с огромни средства, което не е случайно, разбира се! Много е вероятно да очакваме сега ген. Тодор Коджейков и заместникът му да бъдат назначени на ключови позиции в държавата, примерно, в сферата на енергетиката. Това,само по себе си говори, че става въпрос за задкулисие! 

Появиха се информации, че всъщност ген. Коджейков е отстранен заради 


драстични нарушения по време на неговото ръководство на НСО!

Ако е така, би трябвало да очакваме той да бъде даден на прокурора и след това – на съд! Не се ли случи това, значи става въпрос за политическа чистка!

- Президентът Плевнелиев прие напускането по “лични причини” на шефа на НСО. Има ли държавният глава компетентни съветници по национална сигурност?
- Доскоро негов главен съветник беше ген. Стоименов, който е от висшата номенклатура на БКП! Но президентът вече няма да участва в определянето на общата визия на специалните служби! Цялата власт отива в правителството и президентът ще бъде изкаран от играта! Ще бъде безгласна буква!

- Как се назначават служителите в НСО? 
- Всички от идването на Първанов до наши дни се назначават по шуробаджанашка линия! В НСО хората често се назначават често и… по телефона! Това са “деца”, от които повечето за нищо не стават, но са сложени там, за да взимат големи заплати и да са покрай властта. Там имаше и офицери, които са назначени с неиздържан психологически изпит - нямат право да получат оръжие и затова работят без оръжие! Само защото баща му е Х! И поливат цветята в НСО, грубо казано. Назначавали са се хора с астигматизъм от деца! Назначаваха се шофьори на бронирани коли, които за пръв път се качваха на такъв автомобил, защото са хора на Георги Първанов. След това в организираната престъпност цената на един такъв шофьор на бандит е много висока! 

Допреди една година имаше вътре хора, пенсионирани от бившето УБО, които продължаваха да работят там, за да взимат едни заплати и да обслужват определени хора от политическата върхушка. Хора, свързани с Държавна сигурност! 

Има и много свестни хора в НСО, но след една-две години те напускат, защото не могат да преодолеят това, което се случва там!


- Какви хора ръководеха НСО през годините? 
- Винаги зависими хора! За които има информация, която може да ги дискредитира и да се държат в зависимост, да бъдат манипулирани и да изпълняват това, което им се каже! Бившият началник на НСО ген. Димитър Димитров също беше с досие от ДС! Никога не са се слагали професионалисти, които да вземат собствени решения и те да се ръководят само от интересите на държавата! И в момента няма такива! И тези, които ще бъдат назначени, и те няма да бъдат такива!

- Според теб НСО винаги се е ползвала за лични нужди от силните на деня?!...
- Винаги се е ползвала точно така НСО, а тя разполага с огромен бюджет! По времето на Първанов НСО се ползваше като ловджийска служба! Тя му организираше лов навсякъде из България и дори в чужбина! 

Имаше назначени ловци в службата, които специално и само това работеха! 

В НСО беше изграден стадион, на който президентът да идва да играе футбол! Дойдоха багери, машини, и строежът започна. Никой от началниците не обясняваше за какво става дума. След като стадионът беше готов, се появи президентът. Идваше изключително често, в седмицата по 3-4 пъти. Началникът на охраната на Първанов беше треторазрядно футболистче! Назначиха и други селски футболисти в личната му охрана, които бяха военизирани, раздадоха им пагони с единствената цел да направят отбор и да удовлетворяват едно от хобитата на президента. Тези момчета обаче не са полагали военна клетва, някои от тях дори не бяха ходили войници, но... ги произведоха офицери, за да ритат с главнокомандващия! Когато се говори за професионализъм, нещата би трябвало да изглеждат по различен начин! В моя доклад, преди да бъда уволнен, аз попитах Първанов как е възможно да произвежда в офицери подобни хора!... 

- Колко коли на НСО обслужваха президентството по времето на Георги Първанов?
- “Обслужваха” е точната дума в случая! Но в Конституцията е записано, че има президент на Република България. Това е един човек със семейството му. Администрацията на президента не е президентство. По времето на Първанов - не е имало такъв случай дори по времето на УБО и на Тодор Живков - около 40-50 луксозни лимузини обслужваха сградата на т. нар. президентство. 

Секретарки, чистачки, кафеджийки, любовници и всякакви се разкарваха насам-натам с държавни автомобили на НСО

По-голямата част от тези коли със сини лампи седяха в двора на “Дондуков” 2, при параклиса. В отдела за делегации и гости имаше недостиг на шофьори по едно време, защото бяха заети там!!! Първанов възприе НСО като своя лична гвардия, с която може да си прави всичко. Такава обстановка създаде, че всеки служител в президентството възприемаше хората от НСО като свои слуги. Пращаха автомобилите на НСО да купуват зеленчуци от Женския пазар за служителите, ходеха си с тях по вилите, водеха им децата на училище... И това хора, които нямат право на охрана! Това също е един от въпросите, които зададох на президента Първанов, подчертавам – преди да бъда уволнен: “Слуги ли са служителите на НСО?”.

Умишлено НСО се държи без закон за лично облагодетелстване, тя е нещо като високоплатена куртизанка!

- Какви други злоупотреби се правят в НСО?
- Написал съм доклад и до Георги Първанов, и до Росен Плевнелиев, който първият не разгледа, сега става същото! Ако се отговори на моите въпроси, ще стане ясно как е функционирала службата! Примерно, по време на ген. Димитър Димитров бяха продадени едни автомобили, роувъри, след основен ремонт за по около 200 лв., доколкото имам информация, на ловното стопанство в Етрополе, което принадлежи на неговата фамилия, където Първанов ходеше на лов. На предварително уредени за тях търгове! На такъв измислен търг на президентския съветник Манол Велев беше продаден за 2000 лв. бронираният мерцедес на Тодор Живков, който струва милиони! А 2000 лв. му струва едната гума! Преди това той беше основно ремонтиран в гаража на НСО и за сметка на НСО! Това може ли да се случи без санкция на президента?! 

Информацията, че ще се стреля по Манол Велев, се знаеше предварително 

затова и му беше дадена. Защо да си вземаш бронирана кола, ако не знаеш, че ще се стреля по теб?! 

- Как се покриваха злоупотребите в НСО, които ти твърдиш, че са вършени в службата?
- Всички знаят коя високопоставена персона от Сметната палата проверяваше специалните служби, и конкретно НСО преди години. Тя беше шеф на отдел на много високо ниво! Тя беше любовница на началника на НСО! “Щаб-квартирата” на тази двойка беше на базата на НСО на язовир Искър - вилно селище, което уж се води учебен център. Защо употребявам такъв израз – “щаб-квартирата”?! - Защото, освен любовно гнездо, там се решаваше как да бъдат покрити огромните финансови злоупотреби в НСО по това време. И въпреки че бяха замазани доста неща, 

стана издънка! 

“Погрешно” беше допуснат начет и се самоуби служител от НСО, който отговаряше за тези финансови средства! 

В този учебен център на язовир “Искър” повече от 15 години не беше припарвал нито един наш служител! Там можеха да ходят само началникът и любовницата му, и изключително ограничен кръг от хора. Аз съм човекът, който каза на този шеф открито в очите пред всички лични охрани, че е нормално ние да ползваме тази база за тренировъчни и други цели, а не той. И че това, което става, е прекалено!

Сега излизат злоупотреби по времето на ген. Димитър Димитров в гаража на НСО с раздаване на служебни жилища... Всичко това аз 7 години съм го говорил, но всичко беше прикривано!


- Твърдиш освен това, че доста от гардовете на НСО са работили за т. нар. организирана престъпност?
- Шефът на НСО ген. Владимиров беше отстранен от поста си с мотива, че гардове от НСО работят за организираната престъпност. Той си отиде, хората останаха.

Да, хора от ръководството на НСО пращаха служителите да охраняват организираната престъпност!

За много пари, които отиваха директно в джобовете на някои началници от службата. 

Босовете на СИК, на ВИС - всички, които се сетиш, имаха охрани от НСО. Боби Цанков беше с охрана от НСО. За Боби Цанков специално нещата предстои тепърва да се изясняват. Има и свидетели, които ще излязат да разкажат, стига да има воля…

- Как гледаш на идеята НСО да бъде преместена в МВР?
- Надявам се това да не стане – НСО да бъде превърната в агенцийка в МВР и от професионална тайна служба да стане едно незначително звено в МВР - от пазванти, милиционери, които изобщо нямат представа от работа с много специална информация и нейното организиране и от професионална охранителна дейност! Тогава служителите от НСО няма да се различават от гавазите на т. нар. мутри! Това ще бъде огромна грешка!

НСО разполага с информация, която е вид разузнавателна информация! Не е допустимо с такава информация да оперират служители на МВР! Това ще бъде лошо за самите охраняеми лица, ВИП персони и гости на страната, които ползват специална охрана! Защото няма да звучи добре, ако до нашите политици бъдат назначени полицаи да ги пазят, хора от МВР!

Ако и тази служба мине към МВР, на практика ще се реализира пирамидата, характерна за бившата Държавна сигурност – всичко под една шапка и един шеф отгоре на върха! Въпреки че от стари колеги съм чувал, че министърът на вътрешните работи по онова време не е имал право да влиза в УБО! Той е чакал за среща на бариерата на службата за среща с началника като всички други! 

Йерархията е такава, че до информацията и базата данни на специалните служби не трябва да има достъп никой друг - те трябва да бъдат просто тайни служби! Всяка държава трябва да поддържа такива служби, отделно от общата система за сигурност! Не трябва всичко да се слива в едно!


- Колко струва на нас, данъкоплатъците, дневната охрана от НСО на един политик, който има право да са ползва от нея?
- В зависимост от степента на охрана, тя може да струва от 5000 до 50 000 лв. на ден. Всеки може да си направи сметка на месец или на година за какви суми става въпрос! Неслучайно бюджетът на НСО е един от най-големите за специална служба!...

- Кой определя дали животът на един политик е застрашен и трябва да има охрана от НСО?
- Междуведомствена комисия, която е абсолютно фиктивен орган! Плаващ, виртуален в общи линии орган! В нея влизат шефът на НСО, главният секретар на МВР, началник служба “Сигурност” на президента... Според наличната информация на МВР НСО не разполага с такава, се преценява кой да бъде с охрана! Но факт е, че всеки, който пожелае дори депутати, които вече не са председатели на партии, продължават да ползват тежко бронирани автомобили... 

Тази комисия не би могла да даде обяснение защо са толкова много охраняемите лица! Слагането на държавна охрана е политическо решение и не трябва да се прехвърля като отговорност само на ръководството на НСО!


Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА  



Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kabuli
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2277257
Постинги: 2858
Коментари: 1765
Гласове: 2158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930