Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2013 22:04 - За монополите, за пресата и за още нещо
Автор: kabuli Категория: Лични дневници   
Прочетен: 788 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 15.10.2013 16:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Днес една малобройна част от нас, която обаче концентрира в себе си свръх голяма мощ, ни "моделира" ежедневието така, както и са предписани по рецепта правилата на голямата и невидима манипулация. 

Тези от легиона на смъртта със сигурност не наброяват повече от 1000 човека, но ако прибавим и онези, които се хранят от трохите на постоянно отрупаната с всякакви лакомства "шведска маса", то бройката набъбва до няколко десетки хиляди. 

Състават на Легиона е много разнороден, като наподобява кастовото деление в Индия. И ако там от 1947 година кастовите различия са премахнати (поне на книга), то у нас след 1989 година настъпи процеса на зараждането на на кастово деление, който е необратим. Впрочем, процесът получи видим образ и идентичност, като Легионерите могат да бъдат персонализирани по:
1 - пол,
2 - възраст,
3 - реално образование,
4 - партийна принадлежност,
5 - имотно състояние,
6 - сексуални предпочитания
7 - сексуални отклонения
.

Легионерите са изидигнали в култ своите имуществени права, тъй като те не се считат за част от простолюдието - българското общество. Корпоративните им интереси са по-могъщи от обществените. 

Водеща роля в защита на тези интереси има мощното сдружение на новобогаташите, издънки на червената олигархия, което по време на режима на "развития социализъм" беше невидимо. Това сдружение на Легионерите има разклонения във всички сфери на икономическия и духовен живот на страната. Зад разричните абревиатури се крият структури на корпоративния капитал. Даже и работническите профсъюзи са подчинени на невидимата и необяснима за много от нас негова мощ. А правенето на политика е видимата и узаконяваща част от невидимата и незаконна игра на мръсния капитал с неясен произход. 

В тази мръсна и долна политическа поквара отдавна са попаднали и тези институции, които са призвани да пазят здравния статус и духовната цярост на нацията. Имам предвид
Здравеопазването - като държавна институция;

Религията
- в лицето на  Българската православна църква;
Образованието - подхранващо и поддържащо духовното развитие и израстване на младите поколения.

Самият факт, че смъртта на митрополит Кирил на девети юли 2013 г. не се приема еднозначно и е обвита с мистерия, която произтича от неговите връзки с Легионерите, потвърждава това.

Ние сме свидетели как Народното събрание отдавна се е превърнало в свърталище на хора, облечени с власт, но с нечисти помисли и спестявания. 
Всички скрити и явни господстващи не само посещават членовете на Парламента, но и употребяват по-могъщи средства, за да формират обществено мнение и да го ползват за свои цели -              
пресата,
радиото,
телевизията. Тези срещи винаги са в името на общественото благополучие. Е, то е ясно кой печели, въпреки че за печалба не се говори пред микрофоните. Печалбата - по писаните и неписани закони - е търговска тайна. Е, щом е тайна, макар и търговска, значи светът е ненормален!

Чрез средсвата за масова информация Легионът влияе на общественото мнение, а от това следва натиск върху политическата обстановка. 

Вестникът е велика сила! Той е играл съществена роля за формирането на обществено мнение още по времето на османското владичество.

Радиото направи разстоянията нищожни, понесени на крилата на невидимите радиовълни.

Телевизорът е още по-велика сила! Чрез това чудо на ХХ век човекът успя да вкара света в хола си и да стане съпричастен на събития, отдалечени от него на хиляди километри.

Компютърът е еманацията на техническата мисъл. Чрез него човекът направи света приносим.

Чрез телевизора и компютъра човекът излезе от езерото на тривиалността и цамбурна в блатото на свръх информираността си. Той взе да се дави в нея, като от брега Легионерите му подават разнопосочни сигнали.

Вестник, радио, телевизор, компютър. Тези четири компонента на информираността играят важна роля в политическото ни развитие. Съзнанието, че те могат да бъдат използвани безконтролно и по угода на собствениците си им дава особена сила на безнаказаност. 
Разбира се че става въпрос за крупна търговия и могъщи интереси, неподаващи се на контрол. От това следва, че тези инструменти за оформянето на ежедневното ни съзнание си остават пленници на собствените си идеи.
Кой може да каже броя на милионерите у нас? Със сигурност никой. Е, приблизително някъде могат да кажат някво число, но тук не става въпрос за левчета. 

Според проучванията на американския конгрес след края на Първата световна война (комисията Най-Ванденберг) тръстовите капитали са ограбили милиарди долари от правителството и от народа. Повече от 23 000 души са станали милионери и мултимилионери в резултат на тази война.
Със сигурност по време на война и по време на криза, криминално забогателите се роят като торни мушици. Има нещо парадоксално в това, нали?
И парадоксално, и неприемливо от гледна точка на общоприетия морал, но не и нелогично е това роене на милионери "по време на чума".
Икономическата свобода на хората винаги е била натиквана в коша за мръсни политически похвати. 

До такава степен са ни зомбирали съзнанието, че ни карат да мислим и действаме по заповед. Разбира се, че не си го признаваме, защото бихме свалили ореола на хомо сапиенса от нас и бихме се превърнали на правешки компютри. Е, и да не си го признаваме гласно, сме такива.

Лятото премина в "протести". Протестиращите искат свалянето на сегашното правителство. Има за какво, защото това политическо недоразумение, ръководено от Орешарски, ще ни докара до "кривата круша". Да, ама тези, дето протестират, не знаят пътя до "правата круша". Не си дават сметка, че и за каквото да говорят помежду си разхождащите се по жълтите павета, пиейки сутришното си "безплатно" кафе - за
земеделие,
тютюнопроизводство,
скотовъдство,
ЕРП-та,
"Белене",
"Козлудуй",
ВиК,
мини,
безработица,
здравеопазване,
образование
и за каквото друго да ви дойде наум - споменават за делата на Компанията. Мълчаливият заговор срещу народа е цялостен и перфектно изпълним. Легионерите са шекспировци в писането на сценарии! Точно за това до сега всичките ни кабинети не успяваха да наложат и осъществят една програма за развитие в полза на електоралната единица. 

Само в държава, като България, истината може да има две лица.
Ако приемем, че двумесечното лятно "недоволство" на протестиращите по жълтите павета е искрено и политически обосновано, и ако приемем, че онези, които подкрепят кабинета на Орешарски са също така искрени и политически обосновани, то навлизаме в един "неразрешим" парадокс - истинта има две лица. И докато от двата лагера крещят "Истината е с нас!", то всъщност истината е, че зад този политически примитивизъм стои Легиона -
политици,
индустриалци,
търговци,
международни фондации,
сдружения еднодневки,
посланици от страните на "новите ни братя
".

Икономическата свобода на хората винаги ще бъде спъвана именно от Легионерите, тъй като икономически независимата личност е физически и духовно разкрепостена. Защото контрола над природните богатства е и контрол над самата Природа. Човекът, като всяка жива твар, зависи от природата. Човекът, като производствена единица, зависи от Легиона, понеже същият е наложил тотален контрол над природните ресурси. 
"Е, това е същият дълъг път във времето и пространството, водещ към самоунищожение!" - ще възкликне философски песимистът.
"Да, ама на мен ми се живее сега!" - ще му отговори отчаяният безработен. 

Всички ние - четящите - се събуждаме с наврени глави в бездънната помийна яма на ежедневната ни преса, вторачили поглед в силиконовите бедра и устни на накацалите като пеперуди по страниците на "вестниците" певици и любовнички. След като поемем предписаната ни доза от сурогат, се чувстваме "информирани". Е, мога да кажа, че онези, които четат само вестници са по-неграмотни от тези, които не четат вестници.
Четенето на вестник ни придава самочувствието на информираност.
Четенето на вестник ни дава правото да се допрем до бравата на вратата на забранения за нас свят. Свят, който се е вмирисъл от пот и паркетин. Светът на Легиона, побран в безкрайната зала на удоволствията и... смъртта. Защото докато в единият й край се пее и танцува, то в другия се чуват изстрели, вой на полицейски сирени и камбанен звън. Подвижни четирикрилни гардероби, с голи глави и черни очила, вървят "смирено", потопени в "тъга" зад магахоновия ковчег на техния легионер, разстрелян на улицата, в офиса, в заведението на центъра на града...

Журналистите на повечето вестници са политически проститутки. Към тях спадат и водещите на телевизионни предавания, които се мъчат да формират общественото съзнание. Защото това, което
четем,
гледаме,
слушаме,
не е истината.

Четем, гледаме,слушаме, без да сме на ясно колко фалшива е информацията, която ни се поднася.

Все още не сме наясно каква е истината за така наречените "фалшиви бюлетини", които бяха "открити" от неуморимата труженичка на червения участък от българската политика Мая Манолова.

Никога няма да узнаем истинността на твърдението за изнесените два милиарда лева от Бойко Борисов.

Дали "нещастните" случаи на свидетели и експерти по водени обществено значими дела, завършили със смърт, не са инсценирани? Няма кой да ни каже истината!

"Къде е жената тук?" - ще попитате вие, след като сте прочели името на неуморимата Мая. Къде е жената в този политически паноптикум?
До всеки успял политик стои една Елена, Цветелина... Не, не, не трябва да навлизам в тази тема, защото не съм наясно кой или коя е движещия фактор във възхода.

Дали Цветелина е направила Бойко или Бойко е направил Цветелина?

Дали Плевнелиева е в основата на възхода на Плевнелиев или обратно?



Гласувай:
3


Вълнообразно


1. dinkov - Динков
29.09.2013 00:26
Добро утро... прощавай не искам да те засегна, но ти май си започнал да разбираш някой елементарни истини. Посоката ти е правилна, карай нататък.
Ицко
цитирай
2. dinkov - Динков
29.09.2013 09:42
Предполагах подобна реакция затова предварително се извиних. Статията ти е точна, но малко закъсняла. Пардон. Доста закъсняла. Когато се създаваха монополите, когато пресата започна да служи за тотална манипулация на обществото, когато ценностната система на всички ни премина всякакви нормални човешки граници, тогава започнахме да се усещаме, че можело и по друг начин. Преди години трябваше да има такива повече такива статии, за да не се случва всичко това, макар, че се съмнявам дали можеше да му се противопостави. Но поне трябваше да се опита.
Между другото не съм учител. Обикновен човек съм, но винаги съм се чувствал свободен, дори и през соца, затова съм алергичен към всичката помия която ни заобикаля в момента. А и съм няколко години по-млад от теб, но сме долу-горе от едно поколение. Обръщам се на ти, защото сме съблогъри.
Поздрав.
Ицко
цитирай
3. kabuli - Динков,
29.09.2013 09:57
приятелю, тази статия е отпечатана в бр. 6 на в-к "Общество и родина" още през 1995 г., чийто автор съм аз. Сега е поднесена в силно съкратен вид, защото би доскучала на читателите с размишленията в сферата на производителността, труда, потреблението и производството на стоки, както и социалните отношения в приземните етажи в сградата на социума. Така че предпоставките ти за реагирането ми от твоя гледна точка са прави, но ти си правиш изводи от моментната ситуация на нещата, без да познаваш участниците (участника) в тях и историята на възникването им. Всеки има право на мнение и това, че не съвпадат не елиминира нито едно от тях, защото всичките са истинни.
Ето, от тук започва трагедията в нашите (не между нас двамата) отношения. Според Хегел трагедията се заражда тогава, когато истината има повече от едно лице.
Бъди здрав!
цитирай
4. zaw12929 - Подкрепям Ви : едно изречение: По ...
01.10.2013 20:03
Подкрепям Ви : едно изречение:
По Конституция сме парламентарна република, а фактически сме дедийна диктатура- на медии, които манипулират в интерес на чужди интереси във вреда на България
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kabuli
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2261820
Постинги: 2858
Коментари: 1765
Гласове: 2158
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031