Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2013 22:24 - Светът не е от вчера
Автор: kabuli Категория: Лични дневници   
Прочетен: 586 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Светът не е на Леонардо да Винчи, на Никола Тесла или на Алберт Айнщайн. Светът сам по себе си е феноменален и тези трима гении на човешкото знание и на човешката памет са само една нищожна частица от неговите възможности да ни се разкрива в дълбочина и в ширина на своите безкрайни възможности.

1 - Градоустройствения план, който днес се проектира в специални служби, оборудвани и обслужвани с най-модерна техника е на... 5000 години и неговата родина е Индия.
2 - Първата пътна мрежа, за улеснение на градския транспонт, е проектирана приблизително преди около 3000 години в Китай, а номерирането на улиците и къщите е започнало "едва" преди около 1000 години в Европа.
3 - Хартията, необходима за начертаването на градоустройствения план, е направена за пръв път в Пергам, по време на царуването на Евмен през ІІ в. пр. Хр.
4 - Творението на съвременната техническа мисъл, парната машина, е горе-долу връстница на Иисус Христос. Нейният баща е великият изобретател на древността Херон, който я сътворил през 50-та година сл. Хр.
5 - Същият този Херон изобретил и автоматично отварящите се врати на принципа на скачените съдове и които са грабвали нашето детско въображение.
6 - Този гений на техническата мисъл изобретил и монетните автомати, чрез които днес си поръчваме и чай, и кафе, и пакет цигари, и каквото друго можем. Неговите автомати обслужвали посетителите на храмовете, които чрез монети си поръчвали по чаша вода.
7 - Преди 2000 години, след края на летния ден, римлянинът излизал да се поразходи по широките градски булеварди, посещавал кварталната обществена закусвалня, сядал на масичката под стълба за улично осветление и си изяждал кюфтетата, или като отделна порция, или под формата на хамбургер.
8 - Днешният километраж (тахометър) е открит от Витрувий в І в. сл. Хр. и се е наричал одометър.   Напълно на принципа на днешните, той най-точно е измервал разстоянието, което е трябвало да заплати този, който наемал превозното средство на колела, по броя на камачетата, които го отчитали.
9 - Тайното оръжие на Римската империя дало тласък в нейното строителство. То се наричало бетон, правен също като днешния. Огромният купол на Пантеона, както и Колизеума са изградени от бетон, достигащ дебелина до седем метра встрани.  Бетонът бил използван и за строеж на неколко етажни жилищни сгради, в които живеели по-заможните граждани, а простолюдието се възпроизвеждало в глинените колибки в покрайнините на града. Точно както и днес в България!
10 - Според нас печатането върху хартия е дело на Гутенберг през 1445 г. Но според китайците това не е така, защото те още в началото на ІХ в. си печатали на хартия и си набирали книги, както ние днес.
11 - Кюфтета, хамбургери, нощно осветление в Ефес, Антиохия, Рим; газови лампи за нощно осветление в Сечуан - Китай; монетни автомати, гладиаторски игри, обществени къпални, проститутки. Все придобивки на модерния свят, с които така сме свикнали, че въобще не можем да си представим че са много по-стари от европейските държави. И всичко това струва пари,  които са на почтенната възраст от 4000 години. През VІІІ в. пр. Хр. влизат в "обръщение" първите банкноти от коприна, а Крез слага номинална стойност върху жетони от електрум - самородна сплав от злато и сребро.
Да, всичко струва пари, но да не забравим да споменем и крайния пункт на нашите ежедневни жизнени усилия - обществените тоалетни. В Рим те са разположени в обществените къпални, в които липсвали тоалетни казанчета с ръчно пускане на вода и тоалетна хартия. Тоалетните казанчета били привилегия за собствениците на частни домове, а за тоалетна хартия служила гъба за многократно използване, за разлика от китайците, които използвали и тази придобивка на съвремието, може би вече над 1000 години.

Когато човечеството изгорило окото си, унищожавайки Александрийската библиотека, попаднало в ледниковия период на своето развитие, където имало само религиозни войни, ужасяваща омраза и никакво интелектуално развитие. А решилите да размърдат това блато на застоя, били изгаряни на кладата, разстгрелвани масово, задушавани в камери и избивани с милиони... Варваризъм!!!




Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. absurdin - така е
29.06.2013 22:33
много смислен пост :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kabuli
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2276210
Постинги: 2858
Коментари: 1765
Гласове: 2158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930