Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2013 18:51 - ОРЪЖИЯТА И ПОДДЪРЖАЩИТЕ ВОЕННИ ЕЛЕМЕНТИ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ
Автор: kabuli Категория: Лични дневници   
Прочетен: 698 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.05.2013 18:56


     Искаме или не, нашият живот се движи според “указанията” на  лъка, оръдието, атомната бомба, и най-вече на уличната пистолетна стрелба. Искаме или не, ние всеки ден сме заобиколени от изстрелите и грохота им, а това е влияло, влияе и ще влияе на нашето мислене, в общ и личностен  план. Оръжията са формирали нашият светоглед и националната ни гордост, и колкото сме по-набъкани с тях, толкова се чувстваме  по-горди и сигурни. 
     Ножът е спътник на човека от зората на разумния му живот.
     Заостреният кол, чийто връх бил обгорен и  използван  като оръжие е на  50 000 години.
     Копието с кремъчен връх е било използвано от неандерталците за ловуване преди 40 000 години.Те населявали Европа 60 000 години (и до Узбекистан), на прага на ледниковия период.
     Каменната брадва, открита в пещера в Мустие, Франция, била също използвана от неандерталци.
     Бумерангът е познат на хората от преди 21 000 години и не в Австралия, а в земите на днешна Полша.
     Лъкът се използва за добро и за лошо от 18 000 години насам.
     Копието с костен връх, от рога на елен, било оръжието на кроманьонците преди 15 000 години. То било по-леко и вече можело да се мята на разстояние, което довело до избягване на пряката среща между жертвата и нейният убиец.
     Кроманьонците, които съжителствали хилядолетия с неандерталците били причината за изчезването им,  тъй като ги превъзхождали по големина на мозъка, по физически данни и наченки на членоразделна реч. Те са се заселили в Азия преди 11 500 години, в началото на  края на ледниковия период.
     Харпунът с костен връх е също ловно оръжие, използвано от кроманьонците в Азия и при преселването им в Америка през Берингов проток, който тогава е бил суша. (Напоследък за преминаването им се през Беринговият проход се оспорва)
     По-сложният варитнт на лъка е на 5 000 години. Перата на стрелата са дали идеята за поставяне на криле на днешните ракети.
     Бойната шейна, теглена от коне и натоварена с лъкострелци е на шумерите от Урук, град-държава от 4-то хилядолетие пр. Хр. до ІІІ в. сл. Хр.
     Двуостра метална брадва се употребява в боя от хиксосите срещу египтяните и е най - малко на 3 700 г.
     Бойната колесница е шейната на колела. Хиксосите я използват в боя, когато превзмат Египет  през 1710 пр. Хр. По-късно употребата  ъ стига до съвършенство при египтяните и в бой са били вкарвани с хиляди,  при прецизна схема и изрядна дисциплина.
     “Танкът” “загърмял” при асирийския владетел Асенехериб (Сенахериб). През 701 пр. Хр. срещу него се вдига въстание, водено от някой си Езакия (Езекия). Войските на Сенахериб възвърнали града, превзет от въстаниците с помощта на невижданото до тогава оръжие, избили хиляди, а други 200 000 били принудително изселени от района, който запустял за столетия. Новото оръжие имало формата на каруца от цигански  катун - дървена рамка с монтирани на нея колела и полуобръчи, с опънати върху тях няколко пласта кожи. В този древен “танк”, задвижван от робска сила, се побирали няколко стрелци, които предпазени  от кожте, обсипвали противника си с дъжд от стрели.
     Еманацията на човешкият разум Леонардо да Винчи усъвършенства идеята за танка, и не само за  него, а и за стотици други неща.
     Катапултът е творение на състезателното начало на разума. Тиранът на Сиракуза през 400-та година пр. Хр. събрал цвета на средиземноморските тогавашни учени. Разделил ги в “научни” колективи и им възложил  всеки да работи в тази област от  познанието, в  която е добър. От цялото това състезание се родил гастрофиксът, творение на Дионисий Сирийски. Гастрофиксът - коремен лък - предсавлявал огромен по размери лък, който се зареждал на принципа на арбалета, но чрез натискане с корема. Тежал до 25 кг., но въпреки това е можел да се използва лесно.
     Гръцкия огън съвсем не е гръцки, а творение на сириеца Калиник.Той сътворил така известния ни коктейл Молотов от нефт, сяра и селитра, който можел да гори и във вода. Усетил великата сила на своето творение, предложил услугата си на халифа на Дамаск, който обсадил Константинопол. Халифът, къде от недооценяване, къде от глупост, която в повечето случаи е присъща на първите, не му обърнал  внимание. Тогава го предложил в услуга на Константин ІV  Погонат през 675 г. (681 - 685), който с прословутия си византийски усет го приел, понеже разбрал за какво става въпрос. Халифът си усетил грешката, но било вече тъй късно, че 30-те хиляди араби нямало как да се върнат от отвъдното, погълнати от ужаса на огнената стихия.
     Балистата е сътворява римлянинът Херон. От тук и днешното понятие балистика.
     Бомбите, чиято първа съставка била смес от сяра, селитра и въглен са от Х век. В китайска гравюра от 1128 г. се вижда как дракон бълва огън, който има формата на току-що избухнала  граната.
     Оръдията са овеществената сила на барута, който кацнал в Европа доста късно - през ХІІІ в. Първите оръдия се наричали “петарди”
     Доспехите от
хартия (при китайците), бронз и желязо, непонятно защо са се появили след оръдията - през ХІV в. Тяхната  поява била в  основата на усъвършенстване на  стрелата. Металните  върхове  на стрелите до тогава традиционно се правили по-тъпи и широки, с цел да нанесат по-големи прорезни рани. Да, но тези върхове не  можели да  пробиват броните. Тогава  взели, че ги изтънили и им придали навити върхове - като на бургия. След това станало така, че броненоците били поразявани от разстояние, достигащо внушителните 150 м. Нещо като “дум-дум” за сегашните бронежилетки.
     Възможно ли е да се водят войни без тайни кодове? Ами че не е възможно, как ще е възможно! Нали трябва да скриеш от врага си това, което си мислиш че той не знае.
     Шифърът е измислица на древните гърци. Взимали лента плат, увива ли я около дръжката на метлата и в един прав ред си изписвали тайните съобщения. След това развивали лентата и в празното място, между първо изписаните букви, добавяли нови. За заблуда на тогавашната “френска полиция”. Получателят навивал лентата върху дръжката на своята метла и прочитал съобщението. Лесно и просто. Малко по-сложен бил шифъра на Юлий Цезар, който замествал една буква с друга и съобщението, че “Ще ядем печено прасенце” може съвсем да не означава това.   
     Ръчните кодови светлинни предавания пък са приумица на древногръцкия стратег  Еник Тактик от ІV в. Махаш две факли в ръце и казваш това, което друг не трябва да разбере, освен ако не е набарал кода. 
     Именно от страх за съобщенията си ЦРУ изобретява интернета, който пък попада в нечии ръце и оттогава светът е полудял от него.
     Бащата на историята Херодот през V в. пр. Хр. дава много точно описание на първата куриерска  служба, която се е предавала от ръка на ръка, нещо като щафета 4 х 400 м.
     Цензурата! Тази многооката хидра, която гледа в дълбините на нашите тайни помисли и желания; която ни прави враг с всеки и най-мното със своите! За неин баща се приема Александър Македонски, който взел да тарашува из писмата на своите войници. Когато армията му се намирала из персийските пустини, на хиляди километри от родината, и заплашвала да въстане, той им позволил да пишат на роднините си “от фронта”.
     Съзнавайки, че е нужно да запази в тайна сведенията за своите действия, Македонски забранил на войниците да пишат писма до своите близки. Но когато забраната достигнала горна точка на кипене, той изпуснал клапана - разрешил на офицерите и войниците да напишат по едно писмо, като им обещал, че те ще бъдат доставени “на адрес”. Всички с голяма (за доста - последна) радост на сърце описали нерадостния и тежък вайнишки живот.
     Куриерите, които изминали около тридесет километра, били пресрещнати от специално изпратени войници, които отворили и прочели всички писма. Първите цензори записали имената на тези, които се оплаквали от съдбата си. Недоволните били избити безпощадно от лудия гений на войната.
     Полевите болници са били действащи при Цезар. Те били преносими санитарни пунктове, в които се вършили включително и мозъчни операции, под упойката с мандрагора и атропин, който и сега се използва. След него Нерон построява една от най-големите болници за него време, нречена “Ужасът”.
     Няма начин след една къса, но класапническа война или пък дълга военна служба, да не са ти превъртяли “чивиите”.
Първата болница за психично болни е вече на 2 400 г. Построена е в Пергамонт и в нея е работил не кой да е, а Асклепий, който е извършвал и мозъчна хирургия.
     Сегашният заможен свят е луднал по пластичните операции, и сигурно има защо. Пластичната операция не е продукт на модерното ни време, защото един Майкъл Джаксън е можел  да просъществува още  преди 2 000 години в индийския град Сусрута, където са се правели операции с първите резорбиращи шевове. Пластичната хирургия е в разцвета си през ХVІІІ в. в Индия. Някой ще възкликне: “Какво оръжие пък е пластичната операция?” Оръжие е, и то какво оръжие! Само си помислете!
     Шифри и кодове, ами кой ще разнася пощата?
     Ето, драги ми читателю, топлата вода я има от както свят светува. Всяко поколение идва с умопомрачаващата идея, че то държи ключа за разрешаването на проблемите и в нейно име започва да ги върши едни, от което най-голяма полза имат червеите.
     Защо завършваш така? - ще попиташ ти. Каква е връзката на оръжието с текста?
     Има връзка и още как. Има, защото САЩ харчат годишно по 315 милиарда долара за оръжия; защото атомната им  подводница “Трайдънт”, която е една плаваща атомна централа, зареждаща се с гориво веднъж на 20 години, има мощ, еквивалентна на целия експлозив, използван през Втората световна война; защото същите демократи са взривили в многобройните си опити 1 030 ядрени бомби; защото химеричната “велика страна на доброто”, която беше завладяла света с фикс идеята за  равенството между народите, все още държи в хангарите си 30 000 атомни заряда, които висят като дамоклиев меч над човечеството. Защото Русия трудно ще се отърве от тях, в името на равенството на въораженията; защото и ние не искаме да се отървем от ненужните ни вече бомби, от страх, че някой ще ни завладее.
     Само гениалните мозъци на производителите на оръжия и техните политически покровители могат да ни втълпят мисълта, че МИРЪТ СЕ КРЕПИ НА ВЪРХА НА МЕЧА, докато по-голямата част от света тъне в мрака на мизерията, болестите и деградацията; докато тази част от света се пита съвсем сериозно дали е необходимо да си жив и дали Бог съществува.
     А намирал ли си отговор на простичкият, но съществен въпрос: Колко струва войната?” Извън чисто човешките измерения. Чисто финансово.
     В края на 90-те години на миналият век един американски запасен генерал решил да сметне колко струва войната. Той изчислил, че преди 2 000 години един убит противник е струвал на Юлий Цезар 75 US цента (малко повече от 1 лева по днешен курс.)
     За всеки убит неприятел Наполеон се “бъркал” за около
3 000 долара.
     Всеки неприятелски войник е излизал на САЩ 21 000 долара през Първата световна война.
     Цената на всяка противникова жертва “скочила” около
10 пъти и САЩ заплащали за нея вече 200 000 долара през Втората световна война.
     По данни на американския учен Клейтън 25 години от “студената” война (1950 - 75) струва на САЩ фантастичната сума от един трилион долара. Тази сума, отнесена към Първата световна война, е  три пъти повече, а към Първата - 36 пъти повече.
     Не си мисли драги читателю, че бившият Съветски съюз е бил “велик” защото е бил непогрешим. И той така се е “ръсил” че  заради него “великите  съветски хора”  изглеждаха като  извънземни със своите ватенки и бутилки с водка в джобовете  им в  очите на средностатистическият западноевропеец.
     Ето, в това е връзката. Парите за война ако се даваха за всяко друго разумно и ползотворно начинание, то така мечтаният рай отдавна щеше да е слязъл от небето; защото от както свят светува малките народи са яли бой, ядат го в момента, ще го ядат и за вбъдеще. Да не говорим за малцинствата, които са незачитани, бити, изтезавани и избивани в името на истината, че големият винаги има право. Макар и  с оръжие.
     Изхвърли от съня си оръжията драги ми читателю и той ще стане божествен, като усмивка на дете. Не тези оръжия - на неандерталеца и кроманьонеца - без които днес нямаше да ни има, а тези, нашите, чрез които в някой незнаен ден ще се самоунищожим, веднъж и завинаги.
     Лек сън, бъди жив и здрав, и нека Бог бди над теб и семейството ти през годините!                                          

 Д. Атанасов
23.ХІІ.2005, 1:40 ч., Варна




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kabuli
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2261292
Постинги: 2858
Коментари: 1765
Гласове: 2158
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031