Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2013 13:05 - СИМВОЛИ НА ПРИКАЗКИТЕ
Автор: kabuli Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2464 Коментари: 0 Гласове:
1



СИМВОЛИ НА ПРИКАЗКИТЕ
    1 - Безлюдният остров - символ на препятствията, които трябва да бъдат преодолени от героите по пътя на тяхното завръщане. Животът на Робинзон Крузо не е ли една вълшебна приказка?
     2 - Водата на безсмъртието - символ на стремежа на хората към безсмъртие на душата, която трябва да дочака по-добри времена, в които сремежа към познание ще бъде по-силно развит и свободен.
    3 - Вълшебната лампа - Символ на неограничената човешка мощ, призвана да служи само на Доброто. Често пъти вълшебната лампа попада в ръцете на Злото, но то не умее да си служи правилно с нея, подведен от користни подбуди.
     4 - Вълшебната свирка - символ на силата, извираща от музиката, която може да укроти Злото със своята красота. Не напразно подир свирката тръгват всички - и хора, и животни. Такава вълшебна сила е скрита в тамбурата на “Луд гидия” на Пенчо Славейков.
    5 - Вълшебните чехли - символ на бързината на действията на човек, насочени в правилна посока, изпреварвайки Злото, което се стреми да му попречи.
    6 - Вълшебният гребен - Символ на амулетното вълшебство на предметите с ежедневна употреба. Използва се като поставяне на пречки пред тези, които се стремят да попречат за осъществяването на Доброто.
    7 - Вълшебният лък - символ на Добрата сила, която има право да се разпорежда с него, тъй като той е носител на неограничени разрушителни възможности.
     8 - Вълшебният меч - символ на оръжието, попаднало в добри ръце, т.е. човек, който няма да извърши злини чрез него, а ще се бори за доброто на хората. С вълшебния меч винаги се побеждава злата сила, която е също част от човешкият живот.
     9 - Вълшебният пръстен - символ на тайствените житейски сили, които са в състояние да помогнат на този, който с постъпките си се стреми да допринесе добрина на хората. Същественото е, че пръстенът попаднал у лоши хора, губи своята сила, но ги наказва чрез различни премеждия.
   10 - Вълшебното килимче - символ на желанието на хората да се преместват в пространството, преодолявайки препятствията пред себе си. Вълшебното килимче символизира още желанието за по-бързото разрешаване на проблемите на хората, преодолявайки съпротивата на времето и факторите, които го обуславят. Днешните летателни апарати са своего рода вълшебно килимче, което за съжаление не рядко пъти пренася разрушителната сила на Злото.
   11 - Говорещите животни - чрез магическата възможност на животните да говорят, се символизира тяхната съпричастност къмпроблемите на героите, като изказват своите възгледи и обясняват своите постъпки и действия, клонящи в полза на добрия герой. Това е един вид анонимност, скрита зад образа на хитрата лисица, глупавият вълк или кресливия петел.
   12 - Голямата река - символ на границата между знайното и незнайното, между настоящето и бъдещето и вечните стремежи на човешкия дух за овладяване на света.
   13 - Голямото море - символ на тайнството, което се разкрива единствено пред можещите и искащите. Символ на неспокойния човешки дух,търсещ постоянно изява в области, които му са непознати. Не напразно Вселената е наричана още “въздушен океан”.
  14 - Дълбокото езеро - символ на неразгаданото тайнство, скрито в дълбините на живота. Нека да си припомним за Лох Нес и неговото чудовище.
  15 - Девет гори - десета; девет планини - десета; девет реки - десета; девет села - десето… - символ на магическата сила на цифрата девет, олицетворяваща преодоляването на непреодолими препядствия пред приказния герой.
   16 - Добрият принц - символ на доброто начало на властимащите, които са прозрели проблемите на обикновените хора и са решили да ги доведат до благополучен край. В лицето на Добрия принц се отразява желанието на хората да се придаде по-човешки образ на нерядко деспотичната царска власт, а принца да стане добрия цар.
   17 - Един кръстопът - символ на правилно взетите решения при неизяснени положения на героите. Символ на щастието, спохождащо смелите и умните.
   18 - Еден мъж и една жена - символ на животворното начало. Семейството като ядка на бъдеща обществена единица. Сливане на мъжкото (оплождащо) с женското (раждащо) начало.
   19 - Тримата братя - трите сестри - символ на многодетието на семейството, като гаранция за неговата продължителност - живот и след смъртта, на основата на рода. Не напразно се възприема, че нормалната детеродност на едно семейство са трите деца, което предполага естественото развитие на обществото по посока на човешки ресурси.
  20 - Най-малкият (трети) син - най-малката (трета) дъщеря - символ на осъзнатия житейски опит. В приказките третото дете е винаги най-умно, най-смело, най-красиво и т.н. “най”. Медицината е доказала, че действително житейският опит на родителите играе важна рола в зачеването на по-късно родените деца.
   21 - Злата мащеха - символ на разрушителното егоистично начало в доскоро нормалното семейство, което е загубило един от двата основни негови стълба - майката. Към злата мащеха като задължителен елемент са придадени нейните три дъщери ("Пепеляшка") или трима сина, които са образи на лошото у човека, намерило своята протекция.
   22 - Златната ябълка - символ на човешкото познание и неговата вечност. В приказките не се говори за друг златен плод, а само за ябълка. В Библията се казва, че Бог е изгонил Адам и Ева, защото яли от ябълката - посегнали към познанието - и открили греха, без неговото знание.
   23 - Кълбото с конците - символ на непрекъснатата линия на живота, даряваща с успех както изпадналите в беда, така и търсещите разрешението на труден житейски въпрос. Началото (тръгването) и краят (връщането) винаги са в една и съща точка, която е животоспасяваща. Кълбото на конците символизира вечния въпрос “Да бъда или да не бъда!”
   24 - Третата земя (под земята) - Възвръщането от там символизира пълната победа на героя над непоправимото Зло, скрито в дълбините на човешкия живот. Победата над него е присъща на душевно възвишените и морално силните. Връщатето от третата земя е пречистването на героя, което му дава право да дава определение за доброто и злото, след като е придобил мъдрост и познания, които не са във възможностите на простосмъртните.
   25 - Три, седем и девет години (като период от време) - Цифрите три, седем и девет играят особена символична роля в народните приказки. В тях се говори за трима братя, три сестри, три години, три броя предмета; седем братя, седем джуджета, девет реки, девет години. Чувства се магическата сила на тези три цифри - животът на героите в приказките е рамкиран в тях. Нека да не забравяме, че народът им е придал някаква тайнствена сила. Трите цифри, като период от време, отдалечават събитията в късо (тригодишно), средно (седемгодишно) и дълго (деветгодишно) разстояние, в зависимост от интензитетът на събитията, които трябва да се случат през него.
   26 - Триглавият змей - символ на Злото, което винаги ни дебне и е около нас - земята, водата и въздуха. Побеждавайки триглавото зло, героят се чувства възвишен и готов за други подвизи.
  

1994 г. - Варна




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kabuli
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2260957
Постинги: 2858
Коментари: 1765
Гласове: 2158
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031