Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2012 16:55 - За барока и бараките
Автор: kabuli Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2405 Коментари: 11 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Падението на Германия започна от този момент, когато барока се превърна в барака, а хората "заживяха" в лагери.
В България липсва барок, но пък не липсваха бараки. Там "живееха" тези, които се бяха докосвали до барока и до европейската култура. Те не искаха да живеят в бараките на комунизма, знаейки за неговата хищническа същност. Но пък заради това си нежелание бяха "задължени" да живеят в неговите бараки, строени с чувството за отговорност и приност към развитието на световния комунизъм.
И бившите днес социалистически страни в своя първоначален стадий на социалистическото си развитие се бяха превърнали в класически страни на лагерите - Гулаг - СССР; Голи обал - СФРЮ; Белене, Скравена и стотици други места на "лагеростроенето и социалистическото превъзпитание на "враговете" на комунизма.
Паралелно с концлагерите се строяха и други - спортни лагери (бази); почивни лагери (почивни станции); пионерски лагери; трудови лагери и прочие. А, да, бараките - тип "лагерни", в които живееха с години хиляди семейства, преди да бъдат докоснати от щастието да притежават днешната панелна душегубка.
Но най-тайните бяха и си останаха концлагерите, които бяха венеца на баракостроенето. Задачата и значението им беше да унижават и унищожават целенасочено онези, които си позволяваха да мислят различно от "бащите на народите" - Сталин, Тито, Диминров...
Барока в България не можа да намери почва, за разлика от бараките.
Бараките бяха изхвърлени от историята. Но страшното е в това, че децата на тези, които са ги строили все още ни дават тон в живота, заемайки високи държавнически постове и служби - президенти, премиери, министри, главни прокурори.
Жалко, нали!? Жалко е, че барока не намери почва, за разлика от бараките!

30.12.2012 г.
16:50 ч. - Варна






Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Много слаб
30.12.2012 17:09
текст.
цитирай
2. samvoin - Без всякаква ирония, почти на ниво ...
30.12.2012 17:38
Без всякаква ирония, почти на ниво Владимир Свинтила и статията му "Концентрационния свят", която ще кача скоро отново в блога си!
Поздравления!
А тоя "Балев Индия", да си седи в Индия или по - скоро в превърналия се в концлагерен интернационален кенеф, с моите дълбоки съчувствия към потомците на нашите стари съюзници и "братя по оръжие" от двете световни войни - бивша "Германия"...
"На всеко гърне - меродия"...
"Аман!"...
цитирай
3. saportok - За съжаление въпросът не седи само ...
30.12.2012 17:49
За съжаление въпросът не седи само между барока и бараките.Но ние сме си очевидно замислени за заден двор,така че бараките са ни една от малките грижи.
цитирай
4. samvoin - То само да напомня, че сравнявайки ...
30.12.2012 19:14
То само да напомня, че сравнявайки спомените на "лагерували" в лагери на Хитлер и "лагерували" в ГУЛАГ или последните изредени, описваното "лагеруване" в лагер на Хитлер е направо "почивна станция" - без всякакво преувеличение и извинение...
Само за сведение, че част от лагерите на Хитлер, бяха превърнати преди време в емиграционни такива, а емигрантите в колонията ФРГ, биват държани в далеч по - хуманни и специални условия от германците и гражданите на ФРГ.
Тоест, ционисткият апартейд във ФРГ днес и окупационния режим, поставя местното и коренно - победено и колонизирано германско население, като сравнително най - нисшата категория - "категория Ц", според прословутия апартейд на Бота, прочие "шега" пред тоя на ционистите днес или тоя над българи и български граждани в днешния ЕС (Чернокожите ползваха безплатно образование и здравеопазване и им се строяха училища и болници в батустандите, макар и "втора категория", само за сведение и припомняне... Дали палестинците днес, имат право на каквито и да е медицински грижи в Израел? Посочих потресаващ пример...).
Да не говорим обаче, от чии "опит" взаимстваха прочие Хитлер и Сталин, в "пращането на лагеруване" на цели групи свои съграждани или окупирани...
Дали това "лагеруване" почва с тях и ще свърши с тях?
Не, то нито свърши, нито ще свърши - за жалост...
Държавата от чиято политика се "вдъхновява" Хитлер в "Моята борба" (Виж главата "Поданик и гражданин", за сведение...) и я приложи обаче срещу "богоизбрани", което увеличи "драмата" и сега има не само готови за употреба концентрационни лагери: http://www.youtube.com/watch?v=Wzq1phzltgk
(Виж също и главата от книгата на Никола Николов: "Америка под обсада"...).
Има както виждаме в предаването и за пръв път в историята - кошмарното изобретение концентрационен лагер на релси, което можете да видите във видеото!
Именно от нейната политика над германците още през ПСВ и над германци и японци - нейни граждани във ВСВ, Хитлер се "вдъхновява" и копира.
Но САЩ пък се вдъхновиха
цитирай
5. samvoin - от "демократичния" ...
30.12.2012 19:23
от "демократичния" англосаксонски пример в Англо - бурската война.
А какво да кажем за цели села в Индия и Египет - превърнати в концентрационни лагери през ВСВ от Великобритания и с население - лишено от храна, вода, лекарства и обгрижване от "Червения Кръст", от каквото евреите в Аушвиц не са лишени, поне до към края на 1943-а година?
Виждал съм снимки и от там и там гледките на телата на ходещите и спрели да ходят трупове, не са по - "цветущи" от тези на купчината с трупове от Освиенцим или на болните от тиф и анорексия лагеристи - евреи, които пропагандата постоянно ни сочи като "доказателство за холокоста".
Но какво викат, са някакви си там индийци и египтяни, както и някакви си арменци, палестинци, японци - пред "богоизбрания народ" - секта?
Какво са някакви си "гои" от ГУЛАГ?
Какво са някакви си "гои" - при това посочени като "колективен виновник" от "богоизбраните", в лагерите на Айзенхауер след ВСВ?
Ние трябва да вярваме, че Хитлер остава "уникалното чудовище", с което "злото започна и завърши"...
Без оглед, това "уникално зло" - с чия подкрепа дойде и кой го насочи и подкрепи от победителите в ПСВ, към настъпление на Изток?
С кого неслучайно иска "сближаване и помирение", че и съюз в "Моята борба", без оглед на еврейското присъствие във властта им?
На кои държави, Хитлер не посегна - както го направи срещу Русия, когато му бяха в ръцете и краката целите и кои еврейски фамилии пощади и не пипна?
Защо?!...
Нека си "верваме" на "историята" на БКП, техните наследници, днешния Запад и медиите...
цитирай
6. samvoin - И само още едно сравнение, на &qu...
30.12.2012 19:32
И само още едно сравнение, на "лагера" Белене и лагера Освиенцим.
Да, може би и жертвите да са повече в последния, защото през него минават повече народ, подложен е на бомбардировки, има и тежка епидемия от тиф...
В един момент, той се пренаселва и има недостиг на медикаменти и храна в целия Райх и Европа, в разрушителния край на войната.
Да, може би там има разстреляни хора при бягство или бунт.
Дали обаче, в лагера Белене - процентното съотношение на "загиналите" на които се е "помогнало", спрямо миналите от там и на оцелелите, не е главоломно по - потресаващо?
После, докато Освиенцим до края на 1943 година е доказан промишлен комплекс, при това обслужвал военната индустрия на Райха (Неслучайно и затова подложен на жестоки бомбардировки от "загрижените за еврейската съдба на лагеристите" - англо - американци!) в дълги периоди от военновременния период и респективно с интерес на Хитлер да ползва ПРИНУДИТЕЛНИЯ И НИСКО ЗАПЛАТЕН или почти незаплатен труд на лагеристите (Безспорно, много от тях изпратени и депортирани там - без никаква доказана от общото право вина и на база произход и нарушение на сегрегационните военновременни мерки срещу евреите в териториите под властта на Третия Райх!), но все пак не и да бъдат "избивани на конвейр" и то по най - скъпия начин, в газови камери и преди това развозвани из цяла Европа за целта.
То може ли да ми се каже от "другарите - комунисти", какъв комплекс беше Белене, Скравена или после Ловеч?
Каква трудова продукция се добиваше там и каква беше целта на "труда"?
Респективно, извода оставам на четящите, да преценат къде и кой е имал интерес от повече или по - малко убити и в кой от двата лагера?
После, защо "масово избиваните" в Освиенцим евреи, когато им е предложено от изтеглящите се германци, да чакат "освободителите" от Червената армия, те предпочитат в голямата си част, да вървят с тях към западната част на Райха, въпреки знаенето, че не се връща свободата им там и че вероятно нямаше да ги пратат в ГУЛАГ в СССР?
Оставам
цитирай
7. kabuli - Приятелю saportok,
30.12.2012 19:32
именно в това е проблема на нашето (и не само нашето) развитие. Докато в дадени страни се е строяло и съграждало общество и инфраструктура, която да е в унисон с нуждите му, то при нас гигантоманията, безмислеността и конвейра на "идеи" и жилищни сгради са бълвали безсмислици, за които ние днес плащаме с нескончаемия 23-годишен преход, за който имат вина и Борис Велчев, и Димитър Станишев, и различните шофьори и бодигардове на бивши величия.
Барокът - като култура и бараката - нейното обратно - са диаметрално противоположни. Ето, за това става въпрос, защото от десетилетия българският народ живее в противоположности, за които плаща със своята бедност и пустинно мълчание. И именно тези, които не са мълчали са търкали наровете в бараките, преди да бъдат "сервирани" на прасетата.
цитирай
8. samvoin - настрана факта, дали "лаг...
30.12.2012 19:37
настрана факта, дали "лагеристите" при Хитлер, бяха само евреи и дали лагерите за евреи и преобладаващо с евреи, бяха най - жестоките от страна на Тристранния пакт.
Какво да кажем, за лагерите за белоруси - предимно под украинска паравоенна власт?
За да бъда обективен, да, ще кажа, че и при комунизма у нас, най - жестоките извращения, престъпления и масови убийства не бяха в лагерите, а извън тях и бяха в първите 40 дни след 9 септември 1944-а година - по местоживеене на обявените и необявени за "врагове на народа", по села, градове, училища, мази и в покрайнини и над записани като "безследно изчезнали" и дори не минали и през пародията "народен съд"...
Там загинаха най - много и съвсем невинни и по най - садистичен начин, пред който дори "благинките" на Газдов и Горанов в Белене "бледнеят" и са "детска игра".
Да си спомним "втория Батак" - Стряма, за който не се говори нищо.
Да си спомним македонизацията и прочие...
Там нямаше "лагери на смъртта", но цяла почти България беше място на смърт...
цитирай
9. gadfly - ...
30.12.2012 21:00
Айде пак лошия комунизъм :) Не се ли изтъркахте да го храните бе, интелектуалци ? :)
цитирай
10. kabuli - gadfly,
31.12.2012 16:15
същото може да го кажеш и по отношение на Библията, нали? Да, ама човечеството от столетия я чете и не смятам че се е изтъркало.
Само фотографски сравнения не са нужни. Нужно е и осмислянето в разликата между тях.
цитирай
11. samvoin - Айде пак лошия комунизъм :) Не се ли ...
01.01.2013 06:04
gadfly написа:
Айде пак лошия комунизъм :) Не се ли изтъркахте да го храните бе, интелектуалци ? :)
Опровергайте защитниците му, някой от изтъкнатите тук факти и ще се съглася с вас...;)
То по - скоро много от нападките срещу нацизма, не излезнаха верни и се опровергаха с времето, ама последния е още "хранен", а и не значи, че няма въпреки това за какво и да бъде "хранен" и никакви реални прегрешения срещу човечеството, нали?
Вие обаче, без и да опитвате, камо ли да можете нещо да опровергаете, искате да "изтърквате" удобното за вас?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kabuli
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2261615
Постинги: 2858
Коментари: 1765
Гласове: 2158
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031