Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2012 20:00 - СПИН
Автор: kabuli Категория: Лични дневници   
Прочетен: 660 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 21.08.2012 14:11


Вижте най-интересните новини от Бургас на обновения сайт на вестник "Под лупа".
ВНИМАНИЕ! БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕБНИЦИ СА ПЪЛНИ СЪС СПИН!

  Ягуарът е най-бързото животно на планетата - на кратки разстояния развива до 120 км/ч”. Авторите на учебника по биология за пети клас вероятно са имали предвид марката автомобил „Ягуар”. Защото най-бързото животно на планетата е гепардът.
”Морето е солено, защото в него има разтворена готварска сол”. Това е цитат от учебника по „Човек и природа". л

„Прав ъгъл е ъгъл, на който като наложите триъгълника (дадена картинка на правоъгълен триъгълник), ако съвпада... то значи ъгълът е прав...”. Обяснението е от учебник по математика за втори клас.

Никъде не се говори за хайдутско движение, за цял един народ под турско робство и за хилядите герои на това време. Следващият урок по история в учебника препраща в съвсем друго време. Петте века са се побрали само в един абзац – толкоз!

Оказа се, че вместо “Мила моя мамо” и “Де е България” родните третокласници учат следната „запявка”:
Отдолу иде джип “Мицубиши”
 със яка броня, с прозорци скришни.
 Всички по пътя той изпреваря.
 - Но на кого е? Кой ли го кара?
 - Вълчо го кара. Свири и гази!
 - А във колата коя е тази?
 - Лиска е вътре. И много иска
 на мис-конкурса да стане миска.
 - Давай, Вълчо, и наддавай
 златна пара звънка -
 мис да стане твойта Лиска,
 гиздава и тънка!
“Отдолу иде джип “Мицубиши”, с яка броня, прозорци скришни”, трябва да припяват хлапетата, които учат по “Музика” за III клас на издателство “Булвест 2000”. Автори на песнопойката са Генчо Гайтанджиев, Мария Попова и Пенка Младенова.


Помагалото е по литература за 7 клас, а изтормозеният родител е с висше филологическо образование. С ужас той прочита там, че опълченците на Шипка са “обдарени със слава”.

Другият бисер е достоен да влезе като въпрос на второ ниво в “Стани богат” например. Става дума за задачка от учебника по математика за втори клас. Ето я: “Попитали един човек кога е роден, а той отговорил: Днес е денят преди моето рождение, а утре е денят след моето рождение. Кога е роден човекът? И на коя дата го попитали?”.
Ха сега де! Задачката се решава още първия срок, след лятната ваканция, когато и най-ученолюбивите са забравили колко правеше две и две. Пък и да го помнят, едва ли ще им помогне. Отговорът е: ”29 февруари”. На родителя, сигнализирал за находката, са му били необходими над 15 минути да се сети. Ако има второкласник, решил задачата от раз, той тутакси трябва да бъде включен в програма за бъдещи Нобелови лауреати, другото си е чисто хабене на материала.

Задачи за клане и починали при катастрофи пък заливат хлапетата от сборник със задачи по математика за IV клас, алармираха “Господари на ефира”. За кървавите задачи разказа ученик от столичната математическа гимназия. Зловещите уравнения били възложени на децата за домашно от СИП по точната наука. Според помагалото 10-годишните трябва да изчисляват по колко агнета на ден трябва да коли касапин, за да изпълни нормата си от 50. На малчуганите е възложено и да смятат колко кокошки ще изколят селският поп и приятелите му, ако гуляят цяла седмица. Най-ужасяващата задача описва катастрофа, при която загива баща, а синът му е откаран в тежко състояние от „Бърза помощ”, възмущават се четвъртокласниците.

Атлас по география за пети клас например сочи, че най-дългата река в света е Амазонка - 7194 км. Помагалото е на “Булвест 2000” и е одобрено от МОН през 2006 г., написа вестник „Стандарт”. Автори са доц. д-р Мимоза Контева, доц. д-р Петър Стоянов, инж. Георги Узунов и Георги Кънев. Макар че повечето учени смятат, че реката е по-къса, родните доценти са посочили недоказано досега твърдение на бразилски учени. Мозъците от Рио де Жанейро смятат, че са открили нова начална точка на реката в планините в Южно Перу.
Твърдението им обаче е пренебрегнато от друг екип наши учени - автори на книгите за шестокласници. Там в учебника по география и икономика на ”Просвета” в урока за Африка е указано, че световният рекорд по дължина е на река Нил, която е 6671 км. За това твърдение залагат името си тримата автори Люсила Цанкова, Нено Димов и Емилия Лазарова.

„Може ли да ви предложа само 2 изречния от случайно отворена страница от учебника “Литература - 9 клас” автори Антонио Гинев, Милена Янкова, Електронен учебен курс за задължителна общообразователна подготовка, разработено по задание на МОН 2006 - това е от прословутия национален образователен портал по обществена поръчка на МОН”, казва Емилия Върбова. Жената е пенсионирана учителка и преподава частни уроци на бургаски ученици. Ето и цитата: “Всеки акт, който е изключение спрямо традицията и е нарушение спрямо нейната системност според традиционния човек, е лишен от сакралността и свръхсмисъла, които би й придал митът.” И още: “Такава памет функционира с други структури: събитията биват “вместени” в категории (утвърдени сюжетни модели), а реалният индивид е отъждествяван с повече или по-малко древен архетип.”
”И после се чудим защо младото поколение не чете книги, мрази литературата и му е тъпо в даскало. Ами нормално е. Вас би ли ви заинтересувал подобен урок? А случайно да разбрахте за какво става дума?”, тревожи се жената, видяла далеч по-добри времена в родното образование и учебници.

„Неприятно впечатление ми направи една картинка от учебна тетрадка номер 3 по български език и литература за първи клас на издателство “Булвест 2000”, разказва в интернет-форум майка на първокласник. „Смутено детенце е застанало пред дъската и е написало изречение с една правописна грешка. На първия чин група деца се кикотят и го сочат с пръст. Въпросът е: “Защо децата се смеят на Иванчо?”
В една друга тема на този въпрос ми дадоха отговор, който ме удовлетвори: “Защото са невъзпитани”. Не приемам за нормално положение децата да бъдат учени взаимно да се унижават”, добавя тя.

Друга пък споделя следното ужасяващо преживяване в родната просвета: „Читанка за 4 клас - на „Булвест”, урокът е откъс от “Мили мой Мио” на Астрид Линдгрен. От целия роман, който е над 150 стр., е избран откъс, в който дебело се подчертава, че осиновеното дете Босе е нежелано, че денят, в който е влязло в къщата им, е черен и че, цитирам: “... мама умряла при раждането ми. За татко ми пък изобщо нищо не се знаело. “Но не е трудно да се досети човек какъв негодник ще да е бил” ...”
Моето дете е осиновено. Денят, в който са взели урока, беше смазано, говорихме дълго и плакахме... Не го пуснах на училище на другия ден, за да не изживява всичко отново... Питам се колко ли осиновени деца са се почувствали като моето, когато са учили този урок... и колко отвратени са били от него...
Не спирам да се питам на какво точно този откъс учи децата и не мога да си отговоря?
Единственият въпрос от авторите на учебника към учениците е: “По какво се различава този герой на А. Линдгрен от Пипи и Карлсон... Вече съм сигурна, че независимо колко високо са в научната иерархия авторите на учебници, в живота са обикновени дебили...”

След като прочел всичко това, старият даскал въздъхнал и с много мъка на сърцето продумал:
- Ех, СПИН, български СПИН! А сме били уж най-славното племе на земята! Дренки! Най-калпавото, по-може! От нещо нищо одма го правим, ама от нищо, нещо - никога!

Обяснение: СПИН -
Синдром на Придобитата Интелектуална Немощ.







Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kabuli
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2265051
Постинги: 2858
Коментари: 1765
Гласове: 2158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930