Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2011 21:30 - Това е историята
Автор: kabuli Категория: Лични дневници   
Прочетен: 734 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 26.11.2011 21:40


Едно от знаменитите семейства, в мащабите на монархическа Европа, е това, на Фридрих Карл Емануел фон Хаук (1737, Майнц - 1810, Варшава), чиято семейна история е обвита в тайнственост и мистерия.  В изданието на "Руски биографичен речник" (Брокхауз - Ефрон) от началото на ХХ в.  пише, че Хаук е от фламандски произход, потомък на много стария и знатен род ван Хаакен, упоменат още през ХV в. Самото му име е прозвищно и означава кука, харпун, които са елементи от родовата хералдика. Да, но произхода на графа не е от Фландрия!
Почти четири века по-късно, не далеч от Дрезден, в курфюрство Саксония, в замъка Зейфердор пристигнали млад мъж и жена. Мъжът, който бил бръснар и разбирал малко от медицина, се казвал Йохан, а жена му Саломе. Биле приети в замъка и скоро станали любимци на стопанина му граф Морис Брюл (1746 - 1811). Баща му е знаменитият политик граф Морис фон Брюл, министър на полско-саксонското кралство.
Говорило се, че Саломе станала любовница на графа (Ах, тези жени и техните... мъже!), от което се възползвал Йохан. Скоро станал - чрез подправени документи - поданик на Саксония, приемайки името Фридрих Карл Емануел и фамилията Хаук, а жена му била писана като Мария Саломе Швепенхаузер (1751, Вейсенбург - 1833, Варшава).
И започнала шеметната и удивителна кариера на унгарския циганин, който напуснал с жена си табора, превърнали се в основатели на една фамилия, чиито потомци са се раждали и са умирали, без да знаят истината за своя произход.
Днес по света живеят потомци на първия циганин генерал от армията на император Наполеон и военен министър на полското кралство. Преплитането на родословията е вливало и циганска кръв във вените на много кралски династии, някои от които са преки потомци на Морис Хаук - негов син.
Циганска кръв тече във вените на шведската кралска фамилия; на Хуан Карлос и на принц Чарлз - наследника на английската корона. А Александър Батенберг - първият монарх на възстановеното Трето българско царство - е наполовина циганин, по майцина линия. Майка му - графиня Юлия Тереза Саломе фон Хаук, принцеса Батенберг, е родена през 1825 година във Варшава и умира там през 1895.



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. shtaparov - Субективизъм??!!
26.11.2011 22:40
Е,чак наполовина не ще да е било- иначе не може да не му е личал подозрителния сой. А в днешно време това не би било и трудно да се докаже чрез генетични изследвания на тленните му останки,които са запазени в неговия мавзолей в центъра на София. Иначе историята е напълно правдоподобна и е напълно възможно да е вярна. Но нека не забравяме и как са били обявявани много хора в тогавашна Унгария за "цигани"- чрез небрежна и повърхностна преценка,извършвана от предубедени наблюдатели. Така и оперетата "Цигански барон" от Лехар е писана не за цигани,а за... двама Българи,живели в земите на бъдещата Австроунгария точно по същото време!... Те не били руси като повечето от останалите си тамошни сънародници,а освен това били и земеделци,
затова лековерно били обявени за "цигани" от автора на оперетата,въпреки че
не са имали повече циганска кръв от самия Лехар.
цитирай
2. shtaparov - Художествена измислица??!!
26.11.2011 22:52
Е,чак наполовина не ще да е било,макар че това не би било трудно да се докаже от съвременната генетична наука чрез изследване тленните останки на Александър,които се намират в мавзолея му в центъра на София. А за Саломе и Йохан е редно да знаем колко лековерно по онова време някои хора в Унгария са били обявявани за "цигани" от примера с оперетата "Цигански барон" от Лехар,която е писана не за цигани,а за двама... Българи,живели в земите на по-сетнешната Австроунгария точно по същото време! Те не били русоляви както останалите си тамошни сънародници,освен това били и земеделци,и затова в оперетата са художествено представени като "цигани",с което се целяло да се подсили екзотиката около техния неунгарски произход. И въпреки това те са носили в гените си точно толкова циганска кръв,колкото е носил и самият Лехар,сиреч- нула цяло и нула нула процента!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kabuli
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2261020
Постинги: 2858
Коментари: 1765
Гласове: 2158
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031