Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2011 17:26 - Цар ли е "цар" Киро
Автор: kabuli Категория: Лични дневници   
Прочетен: 601 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.09.2011 07:51


Около трагичните събития, разиграли се в всеизвестното село на "цар" Киро, отново се заговори за "монархическите" титли при циганите. Но тъй като голяма част от населението не познава културата, обичаите и традициите на циганите, то ги компостира в едно цяло и механично прехвърля простъпките на част от тях върху целия цигански народ. Разбира се че населението нито е длъжно, нито пък трябва да ги знае вътрешните различия между тях. Ако поне една малка част от хилядите световнонеизвестни ромски и неромски фондации и фондацийки разясняваха тези вътрешнокултурни различия по различни форуми и срещи, обществото щеше да е наясно кои от ромите са постоянно на бойното поле на незаконността.

Благородническите титли, на пръв поглед така щедро раздавани между циганските кланове, изглеждат смешни в очите на тези, които не са запознати задълбочено с философския замисъл на самото титуловане.
В годините назад титулованата личност е играла ролята на посредник между циганите и нециганите, което си е една доста рискована работа, независимо от епохата.
Първоначално "монарсите" и "благородниците" едва ли са биле заможната част от клана. Но те пък са притежавали други, по-ценни качества, които са необходими за един пълноценен диалог с другата страна.
С годините успешните царе, крале, херцози, графове, барони, воеводи и капитани успели да създадат една доста привелигирована прослойка, системно продавайки интересите на циганите - т.е. материално овеществили своето първенство. Те не само че се отделили от обикновеното ежедневие на клана, но са станали и основен придатък на всевъзможни служби и организации, които чрез тях държали контрола върху циганите. Разбира се че пак срещу пари и привилегии. Основно правило на властта е и си остава да си "затваря очите" за многобройните закононарушения на "монарсите" и "благородниците". "Кралете", "царете" и другата благородническа циганска пасмина се самокапсулирала в своя си свят, който вече не бил света на обикновените цигани, които не разбирали от техните "игри" и интриги. Това омаловажило стойността на "короната", която се превърнала в атрибут на тяхното несъстояло с величие.
Циганите взели да се обръщат за помощ в своето си ежедневие към тези личности, които проумели силата на образованието. Тъй като то било с неясна сила при тях, тези, които завършвали някакво образование, биле гледани с особена почит и уважение.
Увлечени в правенето на постоянни далавери, в стремежа си да правят само и единствено пари, "благородниците" решили да компенсират своята необразованост - взели масово да си купуват дипломи за висше образование, без да жалят парите - ей тъй, като допълнение към мерцедеса и палата. Също взели да пращат и децата си по странско, в престижни университети, независимо от крайните резултати. Впрочем, тази болест за "чуждо" образование в престижни учебни заведения не е само циганска. Все още помним как една наша министърка беше решила да си изучи двете щерки в Швейцария, но си ги прибра, защото горките не можели да изкарат по-голяма оценка от две.
Та купувайки си  дипломи за висше "благородниците" си мислили, че са се качили на по-горното стъпало на своето интелектуално развитие. "Да, ама не!" - както казва Петко Бочаров.
А колкото до "цар" Киро да се произнесат и неговите потайни покровители, които са се продали. Да, Кирил Рашков има достатъчно пари да купи всеки един лесно продаващ се политик, за което той въобще не е виновен.
А палежите, ставащи пред очите на родната ни полиция, която ни "пази" и която не взе никакво отношение към вандалщината на 200 - 300 млади разярени хора, съвсем не е част от пътя, който остава да извървим към заветния Шенген. Дали Цветанчо е бил в банята или не е бил в час, но разнобоя между него, главния секретар на МВР и Бойко Борисов беше тотален. Дали секретарчето няма да изгърми?
Но си мисля, че отново пред очите ни се разигра поредния политически театър.
А Кирил Рашков е един нещастен богаташ, който с годините е изстървал юздите на разглезенитеси и разхайтени до престъпност внуци, които му доведоха на главата
поредната разправия с народа - този път напълно основателна.

ПОЯСНЕНИЕ: "Царете", "кралете" и  другите "благородници" са все от така наречените цигани калдераши, които имат ясно изразен румънски произход и при които кражбата не е престъпление, а част от културата на ежедневието им.Светът е пълен с техни "монарси". Поне аз мога да изброя имената на стотина от тях.



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kabuli
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2277967
Постинги: 2858
Коментари: 1765
Гласове: 2158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930