Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2011 17:49 - Разговор в българската пещера от преди 15 000 години
Автор: kabuli Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1090 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 20.09.2011 14:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     Слънцето освети входа на пещерата. Бащата БЪЛгаран се събуди, погледна към най-точния в света календар, наплюнчи молива си и отбеляза датата - 28 август 15011-та година.
- Айде, всички да стават, че имаме много работа да вършим - развика се Българан. Ей, БЕЛгиецо, бързо ела тук!
Белгиеца отърка сънени очи и пъргаво скочи от постелята. Няма да скочи, ама пак ще получи БЕЛежка по главата.
(БЕЛгиец е всеки онзи българин, който е прогонен от рода си и е решил да си намери ново жилище, извън пределите на БУЛхара.
БУЛхара - страната на БУЛхарите.
БЕЛежката, която се правеше се състоеше в три удара с дървена БУЛхарка по главата. След време започнаха да я наричат за по-благозвучно бухалка).

- Сега ще отидеш да изчистиш БАЛдарана пред пещерата, че гледай на какво сме заприличали. Комшиите вече имат трета табела "Образцова пещера", ама тук БУЛя ти само гледа да се червосва и белосва! Ще й дам аз на нея... Напълнихме се до тавана с БЪЛхи!
- Такаааааа ли! - се чу пронизващ вик от към сталното на пещерата. Тогава сам си слагай БУЛгура за закуска!
(Балдаранът е високостеблено дворно растение, което не служи за нищо.
Буля е жената на Българина.
Булгур е традиционното ястие.

Бълхата е чисто българска гадинка, която е по-страшна и от най-големия мамут).
Белгиеца сипа на господаря си и на себе си по една чиния булгур, казаха си молитвата и започнаха да ядат. Но тъкмо  налапал лъжицата Българан се развика:
- Бульо, бульо ма, ръцете ти у гъзо ли са биле, че си сготвила този БУЛамач, ма! Ей сегинка ти резвам тиквата и те излежавам на гьола (Черния гьол - бележка на летописеца), тъй да знаеш!
Буля му беше свикнала. И Белгиеца му беше свикнал. Така че и двамата въобще не се стреснаха. А и Българан си беше свикнал сам на себе си и за това се изсмя гръмогласно, като се провикна към все още спящия си син:
- Ставай бе, заспал козел! Айде ставай, запали мобила и право по БУЛеварда до закусвалнята "Белия мамут". Пет шкембе-чорби! Айде, бърже!
Тъкмо заспалия козел излезе и на входната врата се почука.
- Кой е? - попита буля ядно. Може ли толкова рано да будите добрите и почтенни граждани...
- Отваряй, без да се обясняваш! Пълни сте като софийско бунище с бълхи! Специално за вас Бейко Първи трябва боклука на Силистра да освободи, че хем да има къде да ви сбираме бъхлята, хем да има къде да се давят, пущините...
- Ама може ли по-тихо господине, че ставаме за кашмер на съседите...
- Ставате я! Я вижте комшията си! С три табели "Образцова пещера". Сега и ниско лихвен заем ще тегли, че да му санираме пещерата...
- Е, като му лапнете мангите, в "Образцова лудница" ли ще го пратите след това, а - попита Българан иронично.
(Буламач са традиционните български ястия, които вече не стават за ядене.
Булевард са онези широки улици и пътища, току-що асфалтирани открити за експлоатация от царя на Булгарите Бейко Първи).
Часът наближаваше към девет и Българан гледаше с интерес новините по телевизията. Пространството се изпълваше с боботенето и шума на БУЛдозерите. Те отиваха да събарят незаконно изкопаните пещери около язовира. Ама братче, какви пещери - само от вносни материали!
- Ей на, пак пет булдозера ше идат и пак една пещера ще сринат! - ядосано каза Българан. Тоя наш цар за БАЛами ли ни има! Нито сме балами, нито сме БАЛамурници!... Ей, пак убийство, бе! Пак убит БУЛЯР! Мамка й и държава, мамка му на всичко!... Ей Белгиец, я ела тук, бе! Ти за къде искаше да избягаш преди пет години, а? Я ми кажие, че забравих!
- Към Белгия, господарю, към Белгия - отвърна Белгиеца с треперещ глас.
- Ама то има ли такова государство, бе?  Там как е, а?
- Ами щом е пълно с белгийци, ще да е харно, значи - отвърна Белгиеца  неопределено.
- Аха, значи всички белгийци са българи, като нас, нали? А и те ли живеят в пещери?
Дойде ми нещо в чутурата, ама ще ти го кажа след като се върна от БИЛЯРда.
- Те тия мисли да си ги изкараш от чутурата, че да не използвам БЕЛа за последно! - се обади буля ядосана.
Българан въобще не й обърна внимание и излезе.
(Булдозер - пътно-транспортна строителна машина, с които българите си правили пътищата.
Балами - еквивалентно на днешното "простак".
Баламурници - пак простак, ама на втора степен.
БУЛЯР - така били наричани онези българи, които били отхвърляни от редовна военна служба поради медицински причини. Те оставали по родните си места и масово задиряли войнишките були, като подменяли здравия ген на нацията, правейки деца на поразия.
БИЛЯРд - национална спортна игра за двама, с дървени топки. Който не можел да вкара топката в "джоба", бил замерван с нея по главата.
БЕЛ - метално земекопно оръдие на труда, често използвано за изкопаване на гроб. Това доказва, че българите са владеели металолеенето и металообработването още преди 15 000 години.)

Забележка: Всичко що започва или окончава на бал, бел, бил, бул, бъл и производните им, без съмнение има български произход.




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. alchemist - А тракийската пещера къде отиде? :))))
04.09.2011 18:28
Добра ирония.
цитирай
2. shtaparov - Е, и майтапът трябва да си има гра...
05.09.2011 05:34
Е,и майтапът трябва да си има граници.
цитирай
3. kabuli - Отговори
05.09.2011 09:59
Анонимните не ги коментирам.
От години наред се забелязва едно бягане от изконната ни отечествена история и се навлиза в полето на цитирането на различни историци. Цитират се имена, години, дати и родове от преди 15 000 години с такава лекота, като че ли става въпрос за събития, станали вчера, пред блока или в центъра на селото. Сегашната модна историческа тенденция е да се бяга от българския корен; да се приписва на българския народ само и единствено тракийски произход, като се набляга на неговата автохтонност с такава сила и аргументирано, като че ли едва ли не пишещите са били свидетели на събитията. Много пъти съм казвал, че човешката памет е "къса", понеже запаметява събития и факти, необходими на личността. Едва ли се събуждаме и си лягаме с въпроса колко са на брой министър-председателите на страната и кое по ред е днешното правителство. Използвайки тази даденост една група от "историци" изтриват стотици страници от историята ни, запращайки Аспарух в ледената пустош на забравата. С една дума - подменят идентичността на цяла една нация, образувала се и придобила самочувствието че е такава преди повече от хиляда години, независимо от превратностите на историческото време. Иронията ми е към всички онези, които постоянно търсят произхода ни, като че ли от това зависи оцеляването ни през тези трудни над 20 преходни години. Въобще не искам да знам какъв съм: монголец, китаец, тюрк, персиец, славянин или трак, защото аз се чувствам само и единствено БЪЛГАРИН - по произход и гражданственост. Защото в тази малка и прекрасна страна са се раждали и умирали предците ми от над 250 години; родил съм се аз, децата ми, внуците ми. Защото е много по-важно да се имаме за наследници на един народ, който е доказал своята жизнена способност във вековете, но е заплашен от вътрешен срив днес и сега не заради това, че корените му са монголски, тюркски, славянски или тракийски, а заради вкоренената егоистичност и омраза към себеподобните си на българските политици.
Ето, това е важно!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kabuli
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2260969
Постинги: 2858
Коментари: 1765
Гласове: 2158
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031