Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2011 21:29 - Откритие
Автор: kabuli Категория: Лични дневници   
Прочетен: 381 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 29.03.2011 07:59


Група любители историци са открили глинени плочки в гробница, която според тях е на български първенци от ІХІІІ - ХІV век. След близо три годишен усилен труд те са успели да разчетат и да дадат тълкуване на следните начални букви на една от плочките:

  Б - блъскан - удрян, чукан
  У - у - по, върху
  Л - лабавата - слабата, неиздържливата
  Г - глъвъ - глава
  А - ахмашка - проста, тъпа, глупава
  Р - рапонеста - все още неизяснено значение

Приема се, че това ще е името на един от погребаните.
Освен това в гроба са намерени кости от домашни животни, като прасета, пуйки, патки, овце, и то в доста големи количества, което навежда любителите историци на мисълта, че  големците са погребани по време на много богат и продължителен пир. На една от глинените плочки е разчетен текст от песен, която почва така: "Ела ти пиленца при батко..."
В горната част на един от скелетите, който явно е женски, е открито пихтиесто безцветно вещество, което след като било видяно от Мара Отварачката, било веднага оприличено на силикон.
Между краката на друг скелет - явно мъжки - е открита кожена торбичка, с дължина 23 сантиметра и шест милиметра. Специалистът по кожени торбички Васил Троянов Боянов (Азис) възкликнал: "Ах какъв  голям... презерватив!"
Световно известният ни историк Божидар Димитров след като се запознал обстойно с артефактите, веднага се обърнал за помощ към ЮНЕСКО да ни бъде признато, че първи българите са използвали презервативите и силикона. Очаква се световната организация да отговори най-рано след около пет години.

Обаче старият краевед и историк дядо Българан Българанов, който на първи април ще навърши 96 години, с тъга разправя старата легенда, свързана с откритата гробница:
- Докато османлиите са завладявали земите на българското царство, то много от първенците му нехаели и се деляли от общото дело по защита на държавата. Легендата разправя, че тукашния първенец в продължение на близо половин година е ял и пил, без да му мигне окото. Досущ като сегашните ни първенци, дето разпродадоха и рапрачетосаха държавата ни. И знаете ли защо така алчно и настървено я разпродават? Ами защото тя не е тяхна!"

Тъжно, нали?





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kabuli
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2277629
Постинги: 2858
Коментари: 1765
Гласове: 2158
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930