Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2010 23:44 - За миражното величие
Автор: kabuli Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1105 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 31.08.2010 23:57


От около 40 години време българските историци имат една дългосрочна и много отговорна работа - да насаждат величие. Да, величието струва пари за конференции, доклади, срещи, открития, книги, картини, филми, пиеси, чествания. Въобще величието е много отговорна работа!
Да, но тук става въпрос за онова величие, забито в дълбините на историческото време и отдалечено от настоящето най-малко от на 3 000 години. И с такава лекота се говори за него, като че ли всичкото се е случило преди около 50 години. И толкова аргументирано се цитират автори и се превеждат факти от всякакъв тип и вид - особено езикови - че доста от спокойно четящите ги полазват студените тръпки, които са характерни за човек, застанал за първи път пред детектора на лъжата. Да, но пишештите за величието са пекани и въобще не им пука. Защо да не се помъчат да спретнат един исторически Биг брадърс!
Модерно стана да се говори и пише, че българският народ е автохтонен на Балканския полуостров; че траките са българи (или българите са траки!); че са изнасяли култура в целия свят, включително и на индианците в доколумбова Америка. Че са дали цивилизация на Индия и Китай и че чисто индуското божество Ману си е българин, който е живял в неизвестно старозагорско село и се е казвал Мано.
Особено патриотично звучи днес версията, че трак и българин е едно и също. Че българската култура съдържа елементи от културата на траки, (пра)българи и славяни и че всички теории за азиатския произход са глупости на търкалета, писани от антибългари. Че сме роднини на арийците и на иранците и в никакъв случай на никого други. И хайде половината историци в кошчето за боклук!
Само че писачите не казват, че няма единен народ траки, че това име е събирателно на десетки племена с различна степен на култура и жизнено поведение; че няма единен народ славяни, които са също сбор от десетки племена. Кои траки и кои славяни са сложили тухлите си в темела на българската култура, още повече, че траките са нямали своя писменост - поне така казват историците?
Особено показателен е примера с Божидар Димитров. Заслепен от националистичното си чувство, той обиди историците, които изказаха съмнение за костите на Йоан Предтеча. И нали простотията не му е чужда, с лекота подмени идентичността на целия български народ, като го нарече "шибан", имайки предвид действителното значение на думата. И от народност "българин" се превърнахме в народност "шибан българин".
Искам да ги запитам тези историци, които боравят с историческите факти  така, както борави с фактите скъпо платения адвокат на зле загазил български съвременен бизнесмен, защо един велик народ, какъвто е българския, не е наложил езика си, а днес се умува на какъв език е говорил той, когато е основал Дунавска България? Защо се е отказал от най-великото си притежание - език и писменост, та е трябвало да му съчиняват азбука по задължение? И оказоло ли е въздействие върху българската култура културата на османските турци? Говорим за култура, а не за друго!
Тези въпроси ги задавам не с цел да се заяждам с когото и да е, а разумно и цивилизовано някой да поднесе материал по тях.

ПП: Нищо чудно Йоан Кръстител да е оня българин, който вкарва в правата вяра не кого да е, а Иисус Христос. То май че и Христос е говорил на български!



Тагове:   миражното,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Швейцарският институт
03.09.2010 08:49
по генетика Игенеа би могъл да нанесе доста голям удар на всички, които до вчера се кълняха в чистотата на нациите, към които принадлежат.
Така жителите на България, дължат половината от генетичния си профил (без един процент) на траките, по 15 процента на славяните и елините, на древните македонци 11 и на финикийците 8 процента. И нито един процент на прабългарите.
цитирай
2. анонимен - През 2009 година
03.09.2010 09:23
публикации в медиите първо в Сърбия, а след това в Македония предизвикаха минискандал в България. Публикувани бяха изследвания на швейцарския институт Игенеа за генетичния произход на народите в Европа. Скандалът в България беше по отношение на това, резултатите напълно противоречаха на националната митология - вместо смеска от прабългари (тюрки) славяни и траки, доминирана от славянския елемент, днешните българи се оказаха един в по-чистите народи от Европа - 50 % траки, малък процент славяни и нулев такъв от прабългарите.
Още по-дразнещо бе, че генетично македонците не само че не се оказаха еднакви с българите, а се оказаха сериозно различни - при тях доминираха (антично)македонски, славянски и германски гени. Оказа се даже, че според генетичния профил българите са по-близки с албанците, отколкото с македонците. Самият факт, че швейцарците намират нещо като различен македонски генетичен профил, бе прието неприязнено. Та нали пишман историците тук последните години разправят, че не е имало отделен македонски народ през античността, ами хората наричани и наричащи се македонци били гърци.
Тези неща дадоха началото на скандал в медиите, който скоро заглъхна.
Оказа се обаче, че и в България от известно време се правят подобни изследвания и техните резултати не противоречат с онези на швейцарците. Това ставало в Националната генетична лаборатория в "Майчин дом" в София с ръководител проф. Иво Керменски.
цитирай
3. анонимен - И какво излезе дотук
03.09.2010 09:52
Игенеа не са казали нищо, което българските генетици да опровергаят. Напротив. И явно държавата не смята такива изследвания за несериозни. Дори българското правителство е финансирало сходен проект, по отношение на гражданите на Р България. Само май резултатите не са очакваните. Но генетиката не е история, където божидардимитровци да разочароват с кръчмарска логика за вътрешна консумация.
Може би е съвпадение, че проектът в България е започнат по време, когато в интернет стана популярно македонците да се аргументират с резултатите от техните генетични тестове, а резултатите от изследванията на швейцарците бяха известни (аз поне четох за тях преди повече от две години). Само че и изследванията в България дават резултати, които говорят, че съвременните българи съвсем не са продукт на прословутата смесица на прабългари, славяни и траки. И тук също прозира съответната разлика между българи и македонци независимо от общата паневропейска прилика.
Така изследванията на скелети, извършени от антрополози ясно показват, че в границата на България абсолютно доминират европейските расови типове (особено средиземноморският), докато монголоидните черти се намират главно сред тюркското население в Североизточна България (мястото, където някога са се населили българите на Аспарух) и в Кърджалийско. Към същото насочват и езиковите данни. Докато в съвременния български език има две или малко повече думи от прабългарския, в унгарския те са над 300. Т.е. унгарците имат 150 пъти повече езиково наследство от прабългарите, отколкото съвременните българпи. Защото последната наистина няма нищо с прабългарите. Само са им присвоили името. Българската нация и съзнание сред славяноезичното население в източната част на Балканския полуостров са резултат от процеси, протичащи през последните два - три века и нямат нищо общо с оригиналните българи, чийто наследници се намират днес сред турското население в Североизточна България и сред прогонените от България турци в Турция.
цитирай
4. kabuli - За какво става въпрос?
04.09.2010 11:19
Тези данни на швейцарския институт ми се струват доста голяма алабалистика - нищо не казване. За кои българи се отнасят тези проценти - "за оригиналните" аспарухови българи или за днешните? И в двата случая работата си е направо съмнителна и й трябва усмирителна риза. В днешна България живеят 1 300 000 цигани и 1 100 000 турци. И те ли притежават гени от тракийци и финикийци? Ами то тогава мармалада направо е залял света!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kabuli
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2261768
Постинги: 2858
Коментари: 1765
Гласове: 2158
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031